Με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου - Η τέχνη της υφαντικής
Στα αγροτικά κυρίως σπίτια της ελληνικής υπαίθρου ο αργαλειός και η τέχνη της υφαντικής γενικότερα κατείχαν δεσπόζουσα θέση καθώς αποτελούσαν το κύριο μέσο ύφανσης και κλωστοϋφαντουργίας ειδών οικιακής χρήσης. Κιλίμια, μαξιλάρια, βελέντζες, μπαστά, κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, σεμέν, κουρελούδες, πατάκια, επιτοίχια πανό αλλά και υφάσματα για φορεσιές και ενδύματα καθημερινής χρήσης κοσμούσαν το εσωτερικό των σπιτιών τους και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους. Η παρουσία του όμως έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους αργαλειούς να έχουν δοθεί σε μουσεία λαϊκής τέχνης.
Εργα των χειρών
Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μια γενικότερη αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς της νέας γενιάς απέναντι στις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές. Γυναίκες όλων των ηλικιών δείχνουν ζήλο και ενδιαφέρον ώστε να μάθουν την τέχνη της υφαντικής, του εργοχείρου και του πλεξίματος.
«Είναι αξιοσημείωτη αυτή η έλξη που ασκεί η πανάρχαιη τέχνη της υφαντικής στους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες» δηλώνει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κυρία Μαρία Σπανού διερωτώμενη για την αιτία αυτής της πολιτισμικής αναθεώρησης: «Δεν ξέρω πού ακριβώς οφείλεται, δεν ξέρω μήπως η κατάσταση που ζούμε τώρα σημαίνει μια επιστροφή στις ρίζες, όπως το κίνημα της δεκαετίας του '30 και μια προάσπιση του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα».
Πιστό στην αξία της διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με αφοσίωση, γνώση και αγάπη την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, μια δράση του που ξεκίνησε πολύ νωρίς και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Από το πρώτο κιόλας εργαστήριο του αργαλειού του το 1949 έως και το 1988 - χρονιά που ο εν λόγω τομέας παρουσίασε σημάδια κόπωσης - το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου κατέγραψε σπουδαίο έργο στον τομέα της υφαντικής με τεράστια κοινωνική προσφορά, διά μέσου της δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης σε γυναίκες της περιοχής.
Ευαισθησία άλλης εποχής
Η υφαντική του Λυκείου εξελίχθηκε, με την πάροδο των ετών, σε μια σταθερή εστία εκπαίδευσης και πολιτισμού συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγικής οικονομίας της χώρας μας με την παραγωγή ενός πολύ σημαντικού αριθμού προϊόντων υφαντικής, αναδεικνύοντας την ευαισθησία, τη χάρη και την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών μιας άλλης εποχής.
«Η επανασύσταση του εργαστηρίου υφαντικής υπήρχε σαν σκέψη μεταξύ των μελών και των φίλων του Λυκείου, την οποία υλοποιήσαμε πριν από τέσσερα μόλις χρόνια» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Σπανού. Σήμερα το τμήμα υφαντικής, εξοπλισμένο με 6 αργαλειούς, προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε εκείνους που έχουν μεράκι και υπομονή για να υφάνουν.
Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, διάρκειας 3 ωρών με μέγιστο αριθμό δέκα «μαθητών». «Την πρώτη χρονιά που λειτούργησε το εργαστήριο είχαμε και άνδρες που συμμετείχαν, με ενδιαφέρον για την τέχνη αυτή. Σήμερα, τα μαθήματα παρακολουθούν γυναίκες όλων των ηλικιών, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί και μας συγκινεί ταυτόχρονα, καθώς αυτός είναι και ο σκοπός της επαναλειτουργίας του, να δώσει σε γυναίκες της ευρύτερης περιοχής μας μια σοβαρή πρόταση όχι μόνο δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου τους αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης και διεξόδου σε μία εποχή όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη» εξηγεί η κυρία Σπανού.
Εκθέσεις και bazaar
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της δουλειάς των μαθητών, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργανώνει εκθέσεις στο τέλος της χρονιάς και bazaar την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου έναντι ενός μικρού χρηματικού ποσού οι «μαθητές» προσφέρουν υφαντά ημερολόγια, σελιδοδείκτες, μαξιλαράκια, κουρελούδες, μικρά διακοσμητικά πανό τα οποία έχουν φτιάξει οι ίδιοι κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
«Βλέπει κανείς στα πρόσωπα των μαθητριών μας τη χαρά και την αγάπη τους για την υφαντική, αισθάνονται περισσότερο δημιουργικές» υπογραμμίζει η κυρία Σπανού. «Αυτό το ενδιαφέρον δεν έχει ηλικία και κοινωνική τάξη, το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι ανταποκρίνονται και νέοι άνθρωποι, ακόμα και παιδιά του δημοτικού σχολείου».
Επειτα και από την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος για παιδιά που λειτούργησε πέρυσι, επιδιώκεται η ένταξη της υφαντικής τέχνης στα σχολεία, μέσα από αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε φάση υλοποίησης. «Είναι μια προσπάθεια που θα αρχίσει φέτος να υλοποιείται στους χώρους του εργαστηρίου ως ένα δημιουργικό μάθημα ζωής με απώτερο στόχο την επαφή των νέων γενεών με μία τέχνη που απειλείται από αφανισμό» δηλώνει η κυρία Σπανού.
Κύκλος σεμιναρίων
Παράλληλα, προετοιμάζεται και η λειτουργία κύκλων σεμιναρίων στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων βασιζόμενων στις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές σε σύγχρονες εφαρμογές. «Ο πρώτος κύκλος ανοίγει σε λίγες μέρες με μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά που αφορούν την τέχνη της ταπισερί (υφαντική) πάνω σε τελάρο, χρησιμοποιώντας όχι μόνο υφαντικά υλικά αλλά και άλλα παραδοσιακά υλικά, όπως ξύλα, μέταλλα, χαρτιά, σύρματα, κοχύλια κ.λπ., με επεξεργασία και τεχνικές που φέρουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό του οριζόντιου αργαλειού» αναφέρει η κυρία Σπανού.
«Το μεράκι παραμένει ακόμη ζωντανό για την αναγέννηση αυτής της τέχνης. Αυτό αποδεικνύει η προσπάθεια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που σε πείσμα των καιρών προτάσσει στους στόχους του τη συνέχιση αυτής της λειτουργίας, του εργαστηρίου υφαντικής, μαζί και του πολύ ενδιαφέροντος για τη δημιουργική απασχόληση εργαστηρίου λασέ και μακραμέ» καταλήγει η κυρία Σπανού.
Η διεύθυνση του πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου των αργαλειών είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ. Φεραίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές μπορείτε να καλέσετε καθημερινά στα τηλέφωνα 2421-33938, 2428091.306, 6946592.485 και 6983280.725.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Νοεμβρίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου