Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τρίκαλα: Μηχανοστάσιο μετατρέπεται σε Μουσείο

Σε μια σειρά ενεργειών για την ανάδειξη και αξιοποίηση της ΚΟΜΔΕ σε Βιομηχανικό Μουσείο και μέρους του κτιρίου στη δημιουργία θεματικού πάρκου («Μουσικό Χωριό») έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) κ. Ντ. Μπάρδα παρατίθεται αναλυτικά τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε το έργο να ενταχθεί στα επόμενα χρηματοδοτικά πακέτα μιας και είναι ώριμο προς υποβολή.

Όπως αναφέρεται: «υποβλήθηκε πρόταση μετατροπής μέρος της ΚΟΜΔΕ σε Βιομηχανικό Μουσείο (πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ύψους 2.300.000 ευρώ) , αξιοποίηση μέρους των κτιρίων για την δημιουργία θεματικού Πάρκου (χρηματοδότηση μέσω των Τ.Ο.Π.Σ.Α. από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) και τέλος εκπόνηση μελέτης συνολικής αξιοποίησης της ΚΟΜΔΕ και ένταξής της στο πολιτιστικό – τουριστικό γίγνεσθαι της πόλης και του νομού (μελέτη της ΑΝ.Ε.Ν.Τ.)».

Η άποψη της Π.Ε. Τρικάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον χώρο της ΚΟΜΔΕ εδώ και 2 χρόνια που ξεκίνησε την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησή της είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση: στην λογική ότι ο χώρος πρέπει να «ανοίξει» προς την γειτονιά (των Σαραγίων), την πόλη και τους πολίτες της (του Δήμου Τρικάλων), τους πολίτες της περιφέρειας δημιουργώντας έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο εκδηλώσεων - αναπαραστάσεων και παράλληλα ένα τεκμήριο της βιομηχανικής περιόδου. Η ενοποίησή του με τους υπόλοιπους σημαντικούς γειτνιάζοντες χώρους (ΟΣΕ, Αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας, Σαράγια, Πάρκο Ματσόπουλου κλπ) δημιουργούν μια ενότητα περιπάτου, αναψυχής και πολιτιστικών δρώμενων που έχει ανάγκη η πόλη των Τρικάλων, ο νομός και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αναλυτικά τα βήματα

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή την λογική έγιναν μια σειρά από βήματα – πρωτοβουλίες της Π.Ε. και της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

1ο Βήμα: Αξιοποιήθηκε μια παλαιότερη μελέτη του Παν/μίου Θεσσαλίας και με την υποστήριξη της Τ.Ε. της Π.Ε. Τρικάλων εκπονήθηκε Τεχνικό Δελτίο Έργου (το οποίο υποβλήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού) το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση του βασικού κτιρίου (μηχανουργείο) και την μετατροπή του σε Μουσείο - Εκθετήριο του Βιομηχανικού μας Πολιτισμού μιας και σώζονται στο ακέραιο όλα του τα μηχανήματα και δεν απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις και υψηλό κόστος στην λειτουργία. Το εν λόγω Μουσείο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των μαθημάτων από φοιτητές του Παν/μιου Θεσσαλίας και από ειδικές επιστημονικές ομάδες μιας και η χρήση του συνδέεται με την αποξήρανση του Θεσσαλικού κάμπου. Επίσης μπορεί κατά την ξενάγηση – περιήγηση στο χώρο ένας επισκέπτης να δει την διαδικασία παραγωγής των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποξήρανση της Θεσσαλίας και μέσω ειδικού εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού να ενταχθεί στην λειτουργία του και στον ιστορικό χρόνο και το ρόλο που διαδραμάτισε.

Αν και δεν δόθηκε ακόμη κάποια χρηματοδότηση για το έργο εντούτοις η Περιφέρεια Θεσσαλίας το έχει ψηλά στις διεκδικήσεις της και αναμένει επόμενα χρηματοδοτικά μέτρα προκειμένου να ενταχθεί. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη του έργου έχουν ολοκληρωθεί και είναι ώριμο προς υποβολή.

2ο Βήμα: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε σχετική πρόταση φορέων του νομού και της πόλης μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος των ΤΟΠΣΑ προκειμένου μέρος της ΚΟΜΔΕ να μετατραπεί σε θεματικό πάρκο (Μουσικό χωριό). Στην εν λόγω πρόταση προβλέπονται μια σειρά από έργα τα οποία χρηματοδοτούνται στο σύνολό του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και λόγω αυτής της εμπλοκής της δεν ήταν δυνατό τόσο η Π.Ε. Τρικάλων όσο και η Αναπτυξιακή (ΑΝ.Ε.Ν.Τ. Α.Ε.) να συμμετάσχουν ως φορείς υλοποίησης. Εντούτοις μετά από συσκέψεις, διαβουλεύσεις και εκπόνηση σχετικών μελετών η Π.Ε. Τρικάλων συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια και θεωρεί σημαντική την αξιοποίηση του χώρου της ΚΟΜΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της οργάνωσης – λειτουργίας του Μουσικού χωριού. Άλλωστε στο φορέα σύστασης που θα διαχειριστεί το Μουσικό χωριό προβλέπεται η ενεργώ εμπλοκή της ίδιας μέσω της Αναπτυξιακής (ΑΝ.Ε.Ν.Τ.), ενώ την αισθητική - κατασκευαστική πλευρά του έργου θα επιβλέπει η Τ.Ε. της Π.Ε. Τρικάλων.

3ο Βήμα: Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μέσα από μελέτη που έχει εκπονήσει και που αναμένεται η οριστική παραλαβή της επιθυμεί να εντάξει τον χώρο της ΚΟΜΔΕ ως ένα κομβικό σημείο Πολιτισμού για την πόλη με εναλλακτικές προτάσεις τουριστικής αξιοποίησή της και ένταξής της σε ένα ενοποιημένο Πολιτιστικό Πάρκο (σύνδεση με Φυλακές – Μουσείο Τσιτσάνη, με Μύλο Ματσόπουλου, με αποθήκες ΟΣΕ κλπ).

Στην προσπάθεια αυτή αρωγός σε κάθε βήμα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κος Κ. Αγοραστός ο οποίος από την αρχή στήριξε όλες τις ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου (που αποτελεί και ιδιοκτησία της Περιφέρειας Θεσσαλίας). Η συνεργασία με τον Δήμο Τρικάλων (και τους φορείς του), τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την γειτονιά είναι βασική μας επιδίωξη μιας και η ΚΟΜΔΕ πρέπει να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης.

ΠΗΓΗ: thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...