Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Εννιά χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη

Στις 13 Απριλίου του 2003, 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους. Είναι ορισμένα γεγονότα, για τα οποία, ακόμα και χρόνια μετά, θυμόμαστε πού βρισκόμασταν και τι κάναμε όταν... πληροφορηθήκαμε πως πράγματι συνέβησαν. Μεταξύ των γεγονότων, που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, έστω κι αν συμπληρώθηκαν κιόλας 9 χρόνια από τότε, είναι το δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η επιστροφή από την τριήμερη εκδρομή της πρώτης τάξης του λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην Αθήνα, διεκόπη στο 38ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών.

Ήταν λίγο πριν τις 7.30 μμ της 13ης Απριλίου του 2003, όταν σε ένα στενό σημείο του δρόμου στην κοιλάδα των Τεμπών, στο λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές, είχε στήσει καρτέρι ο θάνατος, μεταμορφωμένος σε νταλίκα που μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες.

Το εμπόρευμα αποκολλήθηκε από την νταλίκα του οδηγού Δ.Ν. Ένα μέρος του εμπορεύματος έπεσε στο δρόμο, ενώ ένα άλλο θέρισε το λεωφορείο, με το οποίο διασταυρώθηκε εκείνη τη στιγμή, του οποίου την αριστερή πλευρά «ξύρισε».

Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια.. διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου, συνέθεταν το σκηνικό φρίκης, που εκτυλίχθηκε στο σημείο που σταμάτησε η πορεία του λεωφορείου.

Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κατερίνη και Λάρισα έστειλαν ασθενοφόρα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, ενώ στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία, για την όσο το δυνατό γρηγορότερη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Θρήνος στα νοσοκομεία

Περίπου δύο ώρες χρειάστηκαν προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι οι τραυματίες και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης. Τα ασθενοφόρα έφταναν το ένα μετά το άλλο μεταφέροντας νεκρούς και διακομίζοντας τραυματίες.

Τους γονείς, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με λεωφορεία, είχαν σπεύσει να στηρίξουν και ιδιώτες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ από το νοσοκομείο γίνονταν εκκλήσεις για φιάλες αίματος.

Οι νεκροί και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης, ενώ η ιατροδικαστής της Λάρισας, ζήτησε τη μεταφορά όλων των νεκρών στο νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου να γίνει εκεί η αναγνώρισή τους.

Αθώος ο οδηγός του λεωφορείου

Τον Οκτώβριο του 2008 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας έκρινε αθώο τον οδηγό του μοιραίου λεωφορείου Κ. Μ., που ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών, κρίθηκαν ο Αθ. Σ., πρόεδρος της εταιρείας «Ακρίατας Α. Ε.» για λογαριασμό της οποίας μεταφέρονταν η ξυλεία στην νταλίκα, και η διευθύνουσα σύμβουλος Λ. Σ., οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστος.

Για τους καταδικασθέντες, το δικαστήριο δέχθηκε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους (σ.σ.: η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ), ενώ η εισαγγελέας της έδρας απέρριψε το αίτημα αναστολής της ποινής και την μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως.
onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...