Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Παρατήρηση της Αφροδίτης από τηλεσκόπια στα Χάνια Πηλίου

Στις 6 Ιουνίου 2012, κατά την ανατολή του Ήλιου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο... τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου.

Στην Ελλάδα η διάβαση θα είναι μερικώς ορατή και θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε το τελευταίο μέρος της. Η επόμενη φορά που θα συμβεί ξανά μια διάβαση της Αφροδίτης θα είναι το 2117!!!

Οι διαβάσεις της Αφροδίτης κατέχουν τα πρωτεία στα εξαιρετικά ουράνια φαινόμενα, που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Διότι εμφανίζονται ανά δυο, με χρονική μεταξύ τους απόσταση τα 8 χρόνια, ενώ τα ζευγάρια διαβάσεων απέχουν μεταξύ τους εναλλάξ 121,5 και 105,5 χρόνια. Ο συνολικός χρόνος για έναν πλήρη τέτοιο κύκλο είναι 243 χρόνια. Η προηγούμενη διάβαση συνέβη τον Ιούνιο του 2004 και ήταν πλήρως ορατή από την Ελλάδα, ενώ η επόμενη θα συμβεί το 2117.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει 6 ώρες, αλλά η Ελλάδα, αυτή την φορά, δεν θα είναι σε κατάλληλη θέση και έτσι θα δούμε τον Ήλιο να ανατέλλει στις 6 το πρωί, με την Αφροδίτη να βρίσκεται ήδη μέσα στον δίσκο του. Σιγά – σιγά θα μετακινείται προς τα δυτικά πάνω στον δίσκο του Ήλιου μέχρι την στιγμή που θα βγει απ’ αυτόν στις 8 το πρωί και δεν θα είναι πλέον ορατή.

Η Εταιρεία Αστρονομίας της πόλης μας θα παρατηρήσει το φαινόμενο με τα τηλεσκόπιά της από τα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν με ειδικό πούλμαν, που θα ναυλωθεί.
Η εκκίνηση θα γίνει από το 1ο Λύκειο Βόλου στις 5:00 το πρωί ακριβώς και στους συμμετέχοντες θα μοιρασθούν, δωρεάν, ειδικά γυαλιά για την παρατήρηση. Η επιστροφή στο Βόλο θα γίνει στις 10:00 περίπου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24.210 – 51.061 & 24.210 – 46.253.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...