Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Βόλος: Αισθητική παρέμβαση στον κόμβο Διμηνίου από την υπηρεσία Πρασίνου

Ήπιες παρεμβάσεις στο αστικό και περιαστικό πράσινο του Δήμου Βόλου έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα η Διεύθυνση Πρασίνου, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων σε επιλεγμένα σημεία. Οι παρεμβάσεις αυτές θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρχής γενομένης από τους χώρους πρασίνου στον κόμβο Διμηνίου. 

Ο κόμβος Διμηνίου είναι μια από τις σημαντικότερες διασταυρώσεις της οδού Λαρίσης γιατί αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία εισόδου στην πόλη του Βόλου και τις περιοχές Ν. Ιωνίας, Νεάπολης και Διμηνίου. Ο κόμβος χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη και ταχεία κίνηση τροχοφόρων οχημάτων, ενώ σε αρκετά σημεία παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευσή τους, λόγω των καταστημάτων που λειτουργούν στην περιοχή. Στον κόμβο υπάρχουν διευρυμένες φυτεμένες νησίδες που δημιουργήθηκαν με στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, αλλά κυρίως των οχημάτων που διέρχονται από αυτόν. Ωστόσο, το είδος των φυτών που είναι εγκατεστημένα στο χώρο αυτό αναιρεί εντελώς το ρόλο του ως σημείο ελεγχόμενης κίνησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολική βλάστηση γίνεται επικίνδυνη για τους διερχομένους πεζούς και οδηγούς. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη των θάμνων που βρίσκονται τοποθετημένοι κοντά στα πεζοδρόμια των νησίδων, παρεμποδίζει την ορατότητα και τον έλεγχο της κίνησης από τους οδηγούς και τους πεζούς, ενώ πολλές φορές αναγκάζει τους τελευταίους να κατέβουν στο οδόστρωμα με κίνδυνο την πρόκληση ατυχήματος. Παράλληλα η βλάστηση αυτή έχει απομονώσει εντελώς το εσωτερικό των νησίδων, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και όχι μόνο. Τέλος η πλειονότητα των φυτών παρουσιάζει σημάδια «γήρανσης» και υποβιβάζει την αισθητική της περιοχής.

«Για όλους αυτούς του λόγους», επισήμανε σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Π.Πελεκάνος, «κρίναμε ότι είναι επιτακτική η παρέμβαση στον συγκεκριμένο κόμβο. Στόχος είναι να εκλείψει πρωτίστως κάθε κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος και, επιπλέον, να διαμορφωθεί φυτοκάλυψη που θα υπηρετεί το ρόλο και των νησίδων, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή ως είσοδο της πόλης».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να γίνει αντικατάσταση των θάμνων των νησίδων με φυτά μικρότερης ανάπτυξης τα οποία θα επιτρέπουν την ορατότητα, θα διευκολύνουν την κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια, θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή ενώ παράλληλα δε θα απαιτούν συνεχή συντήρηση από τις υπηρεσίες του Δήμου. Σημειώνεται ότι δεν προτείνεται η αφαίρεση δένδρων ή θάμνων που δεν αποτελούν μέρος φυτοφρακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...