Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μαγνησία: «Πειρατικά» συνεργεία αυτοκινήτων


«Παραμάγαζα» συνεργείων αυτοκινήτων που λειτουργούν σε μάντρες, ιδιωτικούς χώρους ακόμη και μέσα στα ίδια τα συνεργεία -σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις- «λυμαίνονται» τον κλάδο, την ίδια ώρα που... ιδιοκτήτες ελεύθερων συνεργείων αυτοκινήτων στη Μαγνησία «λιμοκτονούν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Πρόκειται για ολόκληρες επιχειρήσεις που στήνονται και λειτουργούν χωρίς άδειες και ταμειακές μηχανές εις βάρος των νόμιμων συνεργείων, όπως καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Μαγνησίας (ΣΙΣΑΜ), κ. Μιχάλης Σπανός.

Η κρίση τους οδηγεί στα παραμάγαζα

Το φαινόμενο σύμφωνα με τον κ. Σπανό, παίρνει διαστάσεις στην περιοχή αυτή την εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που μετά βίας τα βγάζουν πέρα οικονομικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι πέφτουν στην «παγίδα» των… πειρατών του χώρου.

Κάνουν τις απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις με χαμηλότερο κόστος, δεν παραλαμβάνουν ωστόσο τα νόμιμα παραστατικά.

«Τσιμπάνε» πελάτες από τους νόμιμους

Οπως αναφέρει ο κ. Σπανός, πρώην εργαζόμενοι σε συνεργεία που βγήκαν στην ανεργία ή και νυν εργαζόμενοι -σε ορισμένες περιπτώσεις- που θέλουν έξτρα μεροκάματο, «τσιμπάνε» πελάτες μέσα από τα συνεργεία και τους οδηγούν στους ιδιωτικούς τους χώρους, υποσχόμενοι την ίδια δουλειά σε χαμηλότερη τιμή.

«Συνεργοί» και μέλη του κλάδου

Το φαινόμενο όμως φέρονται ότι εκτρέφουν και ορισμένοι ιδιοκτήτες συνεργείων, που παρέχουν διευκολύνσεις στους «πειρατές». «Είτε εκδίδουν αποδείξεις για λογαριασμό τους, είτε τους παρέχουν στέγη, εργαλεία και ανταλλακτικά μέσα στα ίδια τα συνεργεία τους», επισημαίνει ο κ. Σπανός.

«Κάτσε δούλεψε, άσε και σε μένα κάτι»… Κάπως έτσι φαίνεται σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΙΣΑΜ να κλείνονται οι δουλειές όταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης συνεργείου παρέχει «στέγη» στον «πειρατή».

Λιμοκτονούν τα συνεργεία

Με τα «παραμάγαζα» απέναντί τους, τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. να ακινητοποιούν τα οχήματά τους λόγω κρίσης ή να αποφεύγουν να κάνουν τις προβλεπόμενες συντηρήσεις ή επισκευές όταν χρειάζεται, οι ιδιοκτήτες των συνεργείων στη Μαγνησία, «λιμοκτονούν».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχ. Σπανό, οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, θα πρέπει να σταματήσουν να «εκτρέφουν» φαινόμενα πειρατείας στον κλάδο και όλοι μαζί να αντιπαλέψουν την κρίση, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.

Οπως υπογραμμίζει, από το 2011 η κίνηση στα συνεργεία αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 60% έως 70%. «Παρά τις επενδύσεις που έχουμε κάνει σε εργαλεία και εξοπλισμό, τα σεμινάρια που παρακολουθούμε πάνω στις νέες εξελίξεις στο χώρο μας, δεν καταφέρνουμε πολλές φορές να βγάλουμε ούτε μεροκάματο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός και παραδέχεται ότι πολλά συνεργεία λόγω αναδουλειάς περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό το προσωπικό που απασχολούν.

Μένουν τρακαρισμένα

Η αναδουλειά των συνεργείων δεν οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα.

Οι ιδιοκτήτες τους, εντοπίζει ο κ. Σπανός, έπαψαν πλέον να είναι συνεπείς στα ραντεβού για τις ετήσιες συντηρήσεις των οχημάτων τους, περικόπτοντας πρώτα από αυτόν τον τομέα τα έξοδά τους.

«Οι συντηρήσεις γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση κι όχι στα προβλεπόμενα χιλιόμετρα», λέει χαρακτηριστικά. Επιπλέον ιδιοκτήτες Ι.Χ. παραβλέπουν να βγάλουν Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων ή να περάσουν ΚΤΕΟ, φλερτάροντας με τσουχτερά πρόστιμα σε πιθανό έλεγχο της Τροχαίας.

Δε λείπουν μάλιστα και περιπτώσεις ιδιοκτητών Ι.Χ., που σε περίπτωση ατυχήματος, αφήνουν το αυτοκίνητό τους τρακαρισμένο. «Αν οι ζημιές και το σύνολο των εξόδων καλύπτονται από την ασφαλιστική τους εταιρεία, απλώς δε φτιάχνουν το αυτοκίνητο», λέει ο Αντιπρόεδρος του ΣΙΣΑΜ.

Στήριξη από τον τόπο τους

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται «κερασάκι στην τούρτα», η επιλογή ιδιωτών ή και φορέων της περιοχής, να επισκευάζουν τα αυτοκίνητά τους σε άλλες πόλεις εκτός Βόλου.

«Στο νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται οι καλύτεροι και πιο ενημερωμένοι τεχνίτες. Το 90% δε, των συνεργείων είναι αξιόπιστα με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και εξοπλισμό», υποστηρίζει ο κ. Σπανός, απευθύνοντας έκκληση στους Βολιώτες να στηρίζουν τον τόπο τους και να απευθύνονται σε τοπικά συνεργεία.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα, πολίτες αλλά και φορείς μπορούν να αναζητούν άμεσα λύση απευθυνόμενοι στο ΣΙΣΑΜ, στο τηλέφωνο 2421 0 39179.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...