Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση από την πυρκαγιά στην Β ΒΙΠΕ Βόλου [video]



Πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση - Η μεγάλη φωτιά, που έκαψε πάνω από 20 στρέμματα και 5.000 τόνους πλαστικού και εκδηλώθηκε μάλλον από αμέλεια, συνεχίζει...
να σιγοκαίει, ενώ οδηγίες προς του πολίτες εξέδωσε η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας

Στις καιρικές συνθήκες, που από τα ξημερώματα της Κυριακής ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείχνουν να ευνοούν με τις βροχοπτώσεις που σημειώνονται, ελπίζουν οι Βολιώτες, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία "χτύπησε κόκκινο", από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στην Β' Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 2 άνδρες της οποίας τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της τεράστιας επιχείρησης που στήθηκε από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλίας στην Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, κάηκαν και συνεχίζουν πάνω από 20 στρέμματα και ο αστρονομικός όγκος των 5.000 τόνων πλαστικού και άλλων υλικών, όπως λάστιχα, μετασχηματιστές, μηχανήματα και χαρτί, που υπήρχαν εντός και εκτός του εργοστασίου.

Η άμορφη αυτή μάζα των χιλιάδων τόνων που δημιουργήθηκε συνεχίζει να σιγοκαίει, γεγονός που αφενός συνιστά αναγκαία την παρουσία στο σημείο των πυροσβεστικών δυνάμεων και αφετέρου συνεχίζει να ρυπαίνει.

Το σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού, μάλιστα, που ειδικά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν εμφανές από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και τις γύρω περιοχές, προκάλεσε τέτοια ατμοσφαιρική ρύπανση που οδήγησε τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να εκδόσει οδηγίες προς τους πολίτες.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου για εκδήλωση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο της Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Π.Υ., οι οποίες, αφού εκτίμησαν την σοβαρότητα του συμβάντος, ενημέρωσαν το κέντρο και ακολούθως σήμανε συναγερμός.

Η γιγάντια επιχείρηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας

Στήθηκε άμεσα γιγάντια επιχείρηση από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλίας, ο Διοικητής των οποίων, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης, βρέθηκε άμεσα στο σημείο και κοντά στον Διοικητή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Αντιπύραρχο Χαράλαμπο Πόζογλου, επιστρατεύοντας 50 τουλάχιστον άνδρες, με 15 μεγάλα οχήματα της Π.Υ., από Βόλο, ΒΙ.ΠΕ., Αλμυρό, Αργαλαστή, Λάρισα, Σοφάδες ακόμα και από Τρίκαλα και Καρδίσα, καταφέροντας μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες να οριοθετήσουν την φωτιά, προτού εξαπλωθεί σε δεξαμενές μαζούτ και αποθηκευμένο εύφλεκτο υλικό παρακείμενων εργοστασίων.

Η αιτία


Στο εργοστάσιο, που παραδόθηκε στις φλόγες και δεν λειτουργούσε κανονικά, αφού βρίσκονταν υπό κατασκευή, πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης μέχρι και την στιγμή που, για άγνωστους ακόμα λόγους, ξέσπασε η φώτια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μάλλον από αμέλεια, γεγονός που εξετάζει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κινητοποίηση ΕΛ.ΑΣ. - ΕΚΑΒ και η μεταφορά 2 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Βόλου

Δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας απέκλεισαν γρήγορα την περιοχή για λόγους ασφαλείας, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αφού ο μαύρος πυκνός καπνός δημιουργούσε προβλήματα στους πυροσβέστες, παρά το γεγονός ότι επιχειρούσαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Και πράγματι, η συνδρομή των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κρίθηκε αναγκαία και μάλιστα σε δύο περιπτώσης μεταφοράς πυροσβεστών στο Νοσοκομείο του Βόλου για να τους παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες, όταν ο ένας εκ των δύο τραυματίστηκε στο πόδι από συρματόσχοινα και ο δεύτερος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα.

Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι οδηγίες που εξέδωσε η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας

Το σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού, που ειδικά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν εμφανές από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και τις γύρω περιοχές, προκάλεσε τέτοια ατμοσφαιρική ρύπανση που οδήγησε τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να εκδόσει οδηγίες προς τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων συνιστά στους εργαζόμενους και κατοίκους περιοχών που τυχόν επηρεάζονται από ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσοσμία λόγω πρόκλησης νέφους από αιωρούμενα σωματίδια εκ πυρκαϊάς, τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

1. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσέρχονται μέσα σε ακτίνα που θα ορισθεί από την πυροσβεστική Υπηρεσία.

2. Τυχόν εργαζόμενοι που κινούνται μέσα σε ακτίνα που θα ορισθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να εργάζονται με μάσκα και στολή προστασίας.

3. Θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χαρακτηριστικής οσμής οι άσκοπες μετακινήσεις σε ανοικτούς χώρους .

4. Κατά την διάρκεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χαρακτηριστικής οσμής θα πρέπει οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

5. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, ειδικά πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και σε ενοχλήσεις τους θα πρέπει να διακομίζονται στο νοσοκομείο, όπως και κάθε πολίτης με δυσφορία.

6. Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν.

7. Αντικείμενα χρήσης και ανοικτοί χώροι διαβίωσης θα πρέπει να εκπλένονται επαρκώς, όπως και εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο

Λόγω της τεράστιας σε όγκο άμορφης μάζας των χιλιάδων τόνων που δημιουργήθηκε και συνεχίζει να σιγοκαίει, στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν τουλάχιστον 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα πληρώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...