Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Εντός του μήνα θα λειτουργήσει ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στο Βόλο


Ένα ασφαλές καταφύγιο, τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα παιδιά τους, θα μπορούν να βρουν πλέον και στο Βόλο οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, καθώς, εντός του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει ο Δημοτικός Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.



Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην Γ.Γ. Ισότητας και νυν υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή και του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, ενώ θα μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες από διάφορα σημεία της χώρας (όχι όμως του Βόλου), που θα μπορούν να μείνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η υφυπουργός, ο δήμαρχος Βόλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τάσος Βολιώτης, του Νοσοκομείου Κώστας Καραμπάτσας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του ξενώνα Απόστολος Παντσάς, αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή δομή στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και στη στήριξη όλων των τοπικών φορέων που θα τύχουν οι γυναίκες φιλοξενούμενες.

Ο δήμαρχος Βόλου ανακοίνωσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να λειτουργήσει μια νέα σημαντική δομή στον τομέα κοινωνικών υπηρεσιών τον Δημοτικό Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή της χάρτας των δικαιωμάτων το 2011, ο Δήμος Βόλου έτοιμος να συμβάλει στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων και των μορφών της βίας».

Όπως ανέφερε ο Πάνος Σκοτινιώτης η πρωτοβουλία ξεκίνησε μεταξύ της τότε Γ.Γ. Ισότητας και του ιδίου τον Απρίλιο του 2012, με την κα Μακρή να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των 700.000 € από το ΕΣΠΑ και τον χώρο, που είναι δωρεά της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, να ανακατασκευάζεται και σήμερα να έχει ολοκληρωθεί.

Για τις ανάγκες του ξενώνα προσλήφθηκε ήδη το απαραίτητο προσωπικό (ένας διαχειριστής, δύο ψυχολόγοι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί και ένας βοηθητικός), που θα επιμορφωθούν με δαπάνη της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, ενώ ο Ξενώνας θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στον τομέα προσφοράς υπηρεσιών προς τις γυναίκες που θα φιλοξενηθούν, υπηρεσίες θα προσφέρουν τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για προβλήματα νομικής φύσεως, όσο και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο για τις εξετάσεις που θα προηγούνται για την είσοδο μιας γυναίκας στον Ξενώνα, η λειτουργία του οποίου είναι ευθύνη του Δήμου Βόλου.

Ο ξενώνας έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 20 γυναικών, αλλά δεν ανακοινώθηκε που βρίσκεται, για λόγους ασφάλειας και προστασίας των γυναικών που θα φιλοξενηθούν.

Πιο συχνά και πιο βίαια φαινόμενα βίας

Η Ζέττα Μακρή επισήμανε ότι η λειτουργία του ξενώνα δρομολογήθηκε όταν ήταν Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και έκανε λόγο για απαραίτητη δομή που θα φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επισήμανε δε ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 15 ξενώνες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και η επιλογή των πόλεων έγινε από την Πολιτεία και ανάλογα με την ανταπόκριση των Δημοτικών Αρχών.

Όσον αφορά τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά, αλλά δεν φαίνεται ότι οφείλονται στην κρίση. «Από την καταγραφή προκύπτει η μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερο βίαια», υπογράμμισε.

Η κα Μακρή εξήρε τη συμβολή και τη συνεργασία με τον Δήμο τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και του Νοσοκομείου Βόλου, ειδικά για το ζήτημα της ανταλλαγής οικοπέδου στην οδό Κασσαβέτη, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Εφήβων.

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας ευχαρίστησε τη Διοίκηση, τους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου για τη δωρεά οργάνων του άτυχου 22χρονου φοιτητή, χθες το πρωί, αναφέροντας ότι το «Αχιλλοπούλειο» έχει υψηλή επιστημονική επάρκεια, ενώ δήλωσε ότι πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούν στον τομέα της δωρεάς οργάνων.

Δικηγόροι και Νοσοκομείο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τάσος Βολιώτης δήλωσε ότι υπάρχει διαρκής κοινωνική παρουσία και οι νομικοί δηλώνουν παρών σε προσπάθειες αλληλεγγύης και είναι αρωγοί.

«Σε μια δημοκρατική χώρα κανείς δεν περισσεύει. Οι γυναίκες που θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχωρά με το πρόγραμμα LEGAL AID, και δεν θέλει να υπάρχουν περιθωριοποιήσεις και κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των γυναικών, ώστε να γίνει πράξη η κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Τέλος ο κ. Βολιώτης ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα διαθέσει στον ξενώνα τους δικηγόρους που έχουν εμπειρία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενώ εκτίμησε ότι κρίση ενέτεινε τα προβλήματα βίας και πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει στην επανένταξη των γυναικών.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας επισήμανε ότι το «Αχιλλοπούλειο», υποστηρίζει τη δημόσια υγεία και τον πολίτη της Μαγνησίας, αλλά αγκαλιάζεται και στηρίζεται από όλους τους φορείς. Όπως ανέφερε, έγιναν κι άλλες κοινές δράσεις με τον Δήμο σε θέματα πρόληψης, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτσα «θέλουμε να αξιοποιήσουμε το Γραφείο του Πολίτη και για θέματα Ψυχικής Υγείας, ώστε ο πολίτης να λέει το πρόβλημά του και να βρίσκει ανταπόκριση, για να ξεφύγει το ίδρυμα από τα στενά όρια των επειγόντων και των χειρουργικών επεμβάσεων».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης Απόστολος Παντσάς τόνισε ότι για να ενταχθεί μια γυναίκα στον ξενώνα, πρέπει να απευθυνθεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό Λάρισας, ο οποίος και καθορίζει σε ποιόν ξενώνα θα φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα βίας. Μάλιστα, για λόγους ασφάλειας και προστασίας των γυναικών και των παιδιών τους στον ξενώνα του Βόλου, θα φιλοξενηθούν γυναίκες από άλλες περιοχής της χώρας. Για τις γυναίκες του Βόλου, ο Σταθμός Λάρισας ορίζει που θα φιλοξενηθούν.

magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...