Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αγοραστός: Σε καλό δρόμο η πορεία των έργων στη Θεσσαλία

Η πορεία της εξέλιξης των έργων στη Θεσσαλία ήταν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Μάριου Καμχή, στην έδρα της Περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση της πορείας του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία με ιδιαίτερη αναφορά στα ημιτελή έργα του Γ΄ ΚΠΣ, στα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, στους ΧΑΔΑ, καθώς και στο πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης των Ρομά στην Περιφέρεια.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η υψηλή απορροφητικότητα σε ποσοστό 43,4% μετά από ένα χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, για τη χρονιά που διανύουμε, που εν μέσω οικονομικής κρίσης απαιτεί απ' όλους μας ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, συντονισμό και γρήγορα αποτελέσματα. Δεν μένουμε στα νούμερα για εντυπωσιασμό αλλά επιθυμούμε άμεσα αποτελέσματα για τους πολίτες, νέες θέσεις εργασίας, διάχυση κοινοτικών κονδυλίων και τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Σε κάθε μας ενέργεια στηριζόμαστε στο τρίπτυχο ταχύτητα, συνέργεια, αποτελεσματικότητα».

Απ' την πλευρά του ο κ. Καμχής τόνισε τα εξής: «Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, καθώς η ΜΟΔ έχει αναλάβει την παρακολούθηση και τη στήριξη των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006. Πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορέσει να ολοκληρώσει περί τα 1000 ημιτελή έργα σε ολόκληρη την επικράτεια, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2012, με κίνδυνο επιστροφής των χρημάτων αυτών. Μετά από αναλυτική εξέταση όλων των έργων φεύγω ικανοποιημένος καθώς για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τέτοιο ζήτημα δεν φαίνεται να υφίσταται. Η υπηρεσίες της Περιφέρειας κάνουν πολύ καλή δουλειά και τα έργα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς».

Συζήτηση υπήρξε και για τα έργα Προτεραιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως καθορίστηκαν στις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν τα οποία εξελίσσονται κανονικά. Μέσα σ' αυτά περιλαμβάνεται και το πρωτοπόρο έργο που αφορά το Καταδυτικό Πάρκο και τα Υποβρύχια Μουσεία στις Β. Σποράδες το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΜΟΔ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων καθώς είναι κάτι που δεν συναντήσαμε σε άλλη Περιφέρεια.

Στην ατζέντα τέθηκε και το θέμα της προετοιμασίας για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) στην οποία θα πρέπει να καθοριστούν οι στόχοι βάσει των αναγκών της Θεσσαλίας και μπουν τα θεμέλια για τα έργα που πρόκειται να προταθούν για υλοποίηση στο μέλλον. «Η επόμενη περίοδος ξεκινά το 2014, ενώ η τρέχουσα τελειώνει το 2013 με τα έργα της να έχουν περιθώριο ολοκλήρωσης το 2015. Είναι εύκολα αντιληπτή η δυσκολία του να πρέπει να ολοκληρώσεις ομαλά το ΕΣΠΑ και να ξεκινήσεις την υλοποίηση του επόμενου Προγράμματος αφού έχεις πρώτα προετοιμάσει τα προγράμματα έργων που θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και χρηματοδότηση», επεσήμανε ο κ. Καμχής.

Όπως έχει ανακοινωθεί και σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) ενισχύεται ο ρόλος των Περιφερειών και τα περιφερειακά προγράμματα με την πρόβλεψη μεταβίβασης προς αυτά πόρων που έως τώρα κατευθύνονταν στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας Μελίνα Σαραφίδου.
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...