Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητική πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον διαγωνισμό Formula Student 2011

Σημαντική διάκριση πέτυχε η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμμετείχε στον διαγωνισμό Formula Student SAE 2011, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, κατακτώντας την πρώτη θέση.

Ειδικότερα, η φοιτητική ομάδα «Centaurus» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέκτησε την 1η θέση στον φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student SAE (Class 3), που διοργανώθηκε από την SAE (Society of Automotive Engineers) και την ΑΤΑ (Associazione Tecnica dell'Automobile) και πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, στην πίστα αγώνων αυτοκινήτου στο Varano d' Melegari της Ιταλίας.

Στον διαγωνισμό Formula Student SAE συμμετέχουν φοιτητικές ομάδες Πολυτεχνικών Σχολών απ' όλο τον κόσμο, με στόχο τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, με κριτήρια αξιολόγησης τα στοιχεία πρωτοτυπίας, καινοτόμες σχεδιαστικές προτάσεις και τεχνολογικές λύσεις, κόστος κατασκευής κ.τλ.

Η ομάδα «Centaurus» που αποτελείται από τους Έλληνες φοιτητές Στέφανο Αθανασιάδη, Απόστολο Βεντούρα, Πέτρο Επισκόπου, Λάμπρο Μπίζα, Κωνσταντίνα Γιακουμή, Ανδρέα Λεβεντάκη, Στέφανο Μανιό, Αθανάσιο Τσαπερλή και Χρήστο Καραναστάση, με συντονιστή τον λέκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Αλέξη Κερμανίδη, συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Συμμετείχε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό στο επίπεδο Class 3, που περιλαμβάνει μελέτη, σχεδιασμό κι ανάλυση κόστους των μηχανολογικών τμημάτων του αυτοκινήτου.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά τέσσερα πανεπιστήμια, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ινδία και την Ελλάδα.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας, σημειώνει ο κ. Κερμανίδης, είναι η συμμετοχή στο επίπεδο Class 1 του διαγωνισμού, που αφορά την κατασκευή του αυτοκινήτου και τον έλεγχό του σε στατικές και δυναμικές δοκιμασίες, που προβλέπονται από τους κανόνες του διαγωνισμού.

Στους διαγωνισμούς σε επίπεδο Class 1 υπάρχει σημαντική παρουσία ελληνικών Πανεπιστημίων, με αντίστοιχα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Η μελλοντική συμμετοχή στο επίπεδο Class 1 θα βασισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη μελέτη που παρουσίασε η ομάδα στην Ιταλία, αξιοποιώντας παράλληλα και την εμπειρία που αποκτήθηκε με τη συμμετοχή στο επίπεδο Class 3.

Τα μέρη που αποτελούν το αυτοκίνητο και που θα πρέπει να κατασκευασθούν ή να αγορασθούν, είναι το πλαίσιο, η ανάρτηση, ο κινητήρας, η μετάδοση κίνησης, το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα. Στην ομάδα έχουν δημιουργηθεί 6 ξεχωριστές υποομάδες 1-2 ατόμων και κάθε μία ασχολείται μ' ένα συγκεκριμένο μέρος της κατασκευής. Σημαντικό για την αξιολόγηση σε επίπεδο Class 3 είναι, όπως εξηγεί ο καθηγητής, να εμφανίζονται στην κατασκευή πρωτότυπες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις.

Στον τομέα αυτό, η ομάδα δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης του πλαισίου, με στόχο την ελαχιστοποίηση του βάρους, μέσω της χρήσης κατάλληλου σχεδιασμού κι επιλογής υλικών. Η εισαγωγή, ωστόσο, περαιτέρω καινοτομιών θα εξαρτηθεί κι από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο κ. Κερμανίδης, είναι σημαντικό, καθώς την ομάδα αποτελούν ως επί το πλείστον φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών τους, η ομάδα να επανδρώνεται σταδιακά με νεότερους στην ηλικία φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εξασφαλίσουν την συνέχιση της δραστηριότητας, που συνεισφέρει- εκτός άλλων- στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών, σε μία δράση που άπτεται άμεσα της επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού.

«Η επιτυχία των φοιτητών μας στον διαγωνισμό Formula SAE Student στο επίπεδο Class 3, τιμάει το Πανεπιστήμιό μας και γενικότερα το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού δείχνει ότι οι Έλληνες φοιτητές έχουν τις δυνατότητες να συναγωνισθούν και να διακριθούν σε θέματα που απαιτούν δημιουργικότητα και συνεργασία και προσωπική προσπάθεια, με ομάδες από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που πολλές φορές διαθέτουν περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους», τονίζει ο κ. Κερμανίδης.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτή η διάκριση θα βοηθήσει στο να συνεχισθεί η προσπάθεια των φοιτητών για συμμετοχή στο επόμενο στάδιο διαγωνισμού και ότι θα στηριχθεί περαιτέρω από το Πανεπιστήμιο κι από την ελληνική κοινωνία (επιχειρήσεις, βιομηχανία και δημόσιους φορείς).

Η ομάδα «Centaurus», που έχει τη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια αναζήτησης χορηγιών από την Ελληνική Βιομηχανία, επιχειρήσεις καθώς και δημόσιους φορείς, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξεύρεση χρημάτων για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που απαιτεί η κατασκευή στο επίπεδο Class 3.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...