Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα το 4ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Με την συμμετοχή 150 νέων από 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία.

Η πρωτοβουλία με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και σύνθημα «Αλλάζοντας τη Θεσσαλία-Αλλάζοντας την Ευρώπη», διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρόκειται να διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Αυγούστου, στην Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα και την Λάρισα.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας η οργανωτική επιτροπή έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης και τα ζητήματα που πρόκειται να τεθούν στη συνάντηση αυτή των νέων της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια των νέων παιδιών, στην οποία συμμετέχουν 150 σύνεδροι από 22 χώρες της Ε.Ε. ηλικίας από 15 έως 23 ετών. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια εμπιστευόμαστε τους νέους γιατί είναι οι φορείς νέων ιδεών και το οξυγόνο της ζωής, και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε πάντα δίπλα τους και τους στηρίζουμε. Με το σύνθημα «αλλάζοντας τη Θεσσαλία αλλάζουμε την Ευρώπη» ξεκινά μια διαδραστική διαδικασία η οποία δίνει το μήνυμα, ότι οι νέοι ενεργοποιούνται σωστά μεθοδικά και φέρνουν αποτελέσματα.

Εμείς θέλουμε τα αποτελέσματα να μας κοινοποιηθούν για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε και να γνωρίσουμε τις ανησυχίες τους και τον προβληματισμό τους. Υπάρχει ενθουσιασμός από τους συμμετέχοντες και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία τους. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά, γιατί ξεκίνησαν μια ιδέα απ το μηδέν, η οποία σήμερα γίνεται πραγματικότητα και πιστεύουμε ότι θα πετύχουν».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι νέοι αυτοί πέραν της προσπάθειας που κάνανε δίνουν και ένα άλλο μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί, η Θεσσαλία μπορεί και διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε οι συμμετοχές σε χώρες και σε συνέδρους το αποδεικνύουν χαρακτηριστικά. Ακόμα αυτό δείχνει και το γεγονός ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και «βγάζουν» σε μια δύσκολη και σκληρή χρονική στιγμή τη χώρα προς τα έξω.

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης Βασίλης Κουτσομάρκος ανέφερε ότι «Η ιδέα ουσιαστικά ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο όταν είχαμε την πρώτη σκέψη για να οργανώσουμε ένα συνέδριο στον τόπο μας στην Θεσσαλία . Σιγά -σιγά ύστερα από πολλές συναντήσεις και ώρες δουλειάς δημιουργήσαμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα και η ιδέα μας άρχισε να υλοποιείται. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που μας βοήθησε στο να βρούμε τα κατάλληλα μέρη για να φιλοξενήσουμε το συνέδριο και για την υποστήριξη στο εγχείρημά μας.

Τις πρώτες ημέρες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούμε στην Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα και τις δύο τελευταίες στη Λάρισα. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, ευτυχώς βρήκαμε βοήθεια στην τοπική κοινωνία, η οποία μας στήριξε και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν το συνέδριο και να ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε στην Θεσσαλία, νέους από όλη την Ευρώπη.

Η Ευανθία Κατσιώρα εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε ότι «Ξεκινάμε από την Πεύκη Καλαμπάκας στην οποία οι νέοι θα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα έξυπνων παιχνιδιών για να γνωριστούν μεταξύ τους στη συνέχεια θα μεταβούμε στα Τρίκαλα όπου θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου. Στη συνέχεια οι νέοι θα χωριστούν σε επιτροπές και θα συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκού αλλά και εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η κοινή αγροτική και η θέση των τοπικών επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία κ.α.

Οι εργασίες του φόρουμ θα συνεχιστούν στη Λάρισα με μια καλλιτεχνική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου και θα κορυφωθούν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου με την ολομέλεια του συνεδρίου κατά την οποία οι σύνεδροι θα συζητήσουν τα ψηφίσματα των επιτροπών.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η στήριξη από τους τοπικούς φορείς ήταν πολύ μεγάλη και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά επίσης και τους δήμους Τρικκαίων και Καλαμπάκας το γραφείο πληροφόρησης για Ευρωπαϊκά θέματα Europe direct οι οποίοι μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή και στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας, καθώς και τις τοπικές επιχειρήσεις που στηρίζουν με τα προϊόντα τους».

Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στις επιτροπές είναι μεταξύ άλλων: η κοινή αγροτική πολιτική, η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας, το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεν μπορούν ακόμη να εγγυηθούν τα εργασιακά δικαιώματα σε κάθε ευρωπαίο πολίτη, η ανεργία των νέων, η γλωσσική πολυμορφία και ποικιλομορφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως μπορεί να προστατευτεί, η βιώσιμη χρήση του νερού, το ζήτημα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κ.α.

trikalanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...