Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών

Στοχευμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

Εντοπίστηκε μία περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και συνελήφθη στο Βόλο ένας 29χρονος ημεδαπός, διαχειριστής ιστοσελίδας.

Η σύλληψη 29χρονου διαχειριστή ιστοσελίδας στο Βόλο για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ο σχηματισμός δικογραφιών σε βάρος τεσσάρων ατόμων στη Λάρισα και στην Καρδίτσα για παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικών υπηρεσιών σε χρήστες του διαδικτύου ήταν το αποτέλεσμα επιχείρησης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εταιρείας προστασίας οπτικοαουστικών έργων σε βάρος ιστοσελίδας του διαδικτύου και εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ για δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρείχαν, μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους, σε συνδρομητές του διαδικτύου.

Ο 29χρονος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών που μετέβη στην οικία του στο Βόλο στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 29χρονος διαχειριζόταν τον ιστότοπο που παρείχε τη δυνατότητα θέασης, μεταφόρτωσης και διαμοιρασμού ταινιών και άλλων αρχείων, τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και με την αυτόφωρη διαδικασία τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Επιπλέον εντοπίστηκαν τέσσερις περιπτώσεις «πειρατείας» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Στη Λάρισα στις 12 Δεκεμβρίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 39χρονου στην οικία του οποίου βρέθηκαν ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος αποθήκευσης και σε βάρος 31χρονου καταστηματάρχη στα καταστήματα του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε δορυφορικοί ψηφιακοί δέκτες και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή με εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικών υπηρεσιών σε χρήστες του διαδικτύου.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα στην Καρδίτσα. Στην οικία 39χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, δύο αναγνώστες δορυφορικών καρτών, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 18 δορυφορικές κάρτες. Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα 37χρονου εντοπίστηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο βρέθηκε επίσης εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM).

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες Πρωτοδικών και τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Αποτέλεσμα των ενεργειών ήταν να μην καταβάλλονται στις παρόχους εταιρίες οι απαιτούμενες μηνιαίες συνδρομές, μέρος των οποίων αποτελεί και ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr, ccu@cybercrimeunit.gov.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...