Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Αιθαλομίχλη και στη Λάρισα

Στις περιοχές υψηλού κινδύνου όπου γίνονται εντατικές ρυθμίσεις καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, συγκαταλέγεται η Λάρισα.


Στην ίδια κατηγορία είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη και η Φλώρινα.


Οι επικίνδυνοι ρύποι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα έχει η Θεσσαλονίκη, εκεί όπου τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από την Τρίτη και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή.

Μετά την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας αποφασίστηκε να μπορούν οι Περιφερειάρχες να προχωρούν σε συστάσεις για μη χρήση τζακιών ακόμη και από το επίπεδο των 100 μικρογραμμαρίων και αυτομάτως να ενεργοποιείται και η απόφαση για δωρεάν παροχή ρεύματος για διπλάσιες ημέρες στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, πρέπει να υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης.

Ήδη σε κάποιες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις για:

- Διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και πέλετ.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στους 18 βαθμούς Κελσίου.

- Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.

- Διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...