Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ψύρρας -ΔΗΜΑΡ: Οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι και συχνά δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκφοβίσουν πολίτες

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμά Ψύρρα, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύωνσχετικά με την έξαρση της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας.

Σύμφωνα με το βουλευτή: “ Πέρυσι κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Φέτος η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς επίσης και η ανεπαρκής φύλαξη των δασών δημιουργούν ήδη τις προϋποθέσεις έξαρσης της λαθροϋλοτομίας ”.Παράλληλα,τόνισε ότι «λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, αλλά καλά οργανωμένα συνεργεία που δρουν ως κυκλώματα και προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας». Μάλιστα, «οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι και συχνά δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκφοβίσουν πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών». Ακολούθως, έθεσε τα κάτωθι ερωτήματα:

1. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας;

2. Θα υπάρξει μέριμνα για την αναδιάρθρωση του ωραρίου και των υπηρεσιών των δασικών υπαλλήλων (ιδιαίτερα των πρώην αγροφυλάκων) και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων στις δασικές υπηρεσίες, ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση;

3. Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν σε σχέση με το διασπασμένο και ελάχιστα αποδοτικό σύστημα διοίκησης των δασικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η διασπορά ευθυνών και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και προστασίας των δασών;

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, παραδέχτηκε “ότι το αδίκημα το 2012 βρίσκεται σε έξαρση λόγω της οικονομικής κρίσης ”. Βεβαίως, υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχουν ληφθεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, όπως η εφαρμογή του Προγράμματος ««Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2012», η καθιέρωση υπερωριακής εργασίας έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές, η καθιέρωση νυχτερινών περιπολιών με μέγιστη αξιοποίηση του προσωπικού.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Θ. Ψύρρας πρότεινε «1) να ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι, 2) οι Διευθύνσεις Δασών να εποπτεύουν το έργο των Δασαρχείων, συνεισφέροντας σε μέσα και προσωπικό, 3) να αναλάβουν τη δασική φύλαξη οι 1500 αγροφύλακες, οι οποίοι μετά την Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία έμειναν στην ουσία χωρίς αντικείμενο εργασίας», 4) να ενεργοποιηθούν οι πόροι που προβλέπονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2012» για δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση των υποδομών για την πρόληψη της λαθροϋλοτόμησης και 5) να γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο εθελοντισμός και να γίνει γνωστό το νούμερο 1591 στο οποίο να καταγγέλλεται κάθε παράνομη υλοτόμηση».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο οφείλει να δράσει άμεσα, διότι η χώρα κινδυνεύει με ευρωκαταδίκες για μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με «τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμφώνησε ότι “η προστασία των δασών οφείλει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού και να τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας”. Χαρακτήρισε την λαθροϋλοτομία «άθλιο φαινόμενο που καταστρέφει το δασικό μας πλούτο» και δεσμεύτηκε για«ενδυνάμωση των ελέγχων. Ήδη αποστέλλονται εγκύκλιοι σε όλες τις υπηρεσίες για αναφορές των παραβατικών συμπεριφορών στην αστυνομία και την εισαγγελία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...