Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκτροπή του Αχελώου

Η εκτροπή του Αχελώου φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Με απόφαση (22.3.2013) του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλογιάννη διατίθεται πίστωση 246.000 ευρώ για την προκήρυξη μελέτης με τίτλο «Οικολογική Μελέτη Βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου».

Σύμφωνα με το Βήμα, η Οικολογική Μελέτη Βάσης θα αξιοποιηθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων εκτροπής του ποταμού.

Το υπουργείο προχωρά στην προκήρυξη της μελέτης ώστε να καλυφθεί η παρατήρηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει έλλειψη στοιχείων πρόσφατων καταγραφών φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές των έργων εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Το ΔΕΕ είχε απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την ερμηνεία ευρωπαϊκών οδηγιών οι οποίες έχουν εφαρμογή στην περίπτωση της μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Να σημειωθεί ότι βάσει των Διαχειριστικών Μελετών για τα ύδατα στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2012, προκρίνεται για την περιοχή το σενάριο περιλαμβάνει έργο μικρής εκτροπής 250 εκατ. κυβικών μέτρων ανά έτος.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...