Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΘΡΙΛΕΡ με πλοίο γεμάτο ραδιενέργεια στο Βόλο

Σε θρίλερ εξελίχτηκε η επιχείρηση μεταφοράς αποβλήτων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας σε εξειδικευμένη ιταλική εταιρεία διαχείρισής τους στη Σαρδηνία.

Οι ιταλικές αρχές έθεσαν το πλοίο σε καραντίνα και το έστειλαν πίσω στον Βόλο, όταν ανίχνευσαν ραδιενέργεια πάνω από τα ανώτατα όρια. Το υλικό επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας, όπου ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και διαπιστώθηκε, όμως, πως η ραδιολογική διακινδύνευση είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτη.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των εκατοντάδων εργαζομένων της επιχείρησης στον Βόλο αλλά και στην κοινωνία της πόλης. Το θέμα αναδείχτηκε με ερώτηση που κατέθεσε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης, ο οποίος το πληροφορήθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πλοίο «Eilsum» που μετέφερε το φορτίο τέθηκε σε καραντίνα όταν χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας στις 14 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης και ελέγχου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Portocesme Ltd» στη Σαρδηνία, με την οποία η «Χαλυβουργία» έχει συμβόλαιο για τη διαχείριση αποβλήτων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάλεσαν ειδικούς από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο – 137. Οπως ανέφερε μάλιστα το ANSA, μετρήθηκε σε επίπεδα δύο με τρεις φορές πάνω από τα όρια. Η εταιρεία έστειλε το φορτίο πίσω στην Ελλάδα και ανέστειλε το συμβόλαιο συνεργασίας με τη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας».
Το πλοίο επέστρεψε στον Βόλο στις 5 Ιουλίου και ελέγχθηκε από επιθεωρητή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

«Δεν υπάρχει ζήτημα από πλευράς ραδιολογικής προστασίας για τους εργαζομένους, πολύ περισσότερο βέβαια για τον γενικό πληθυσμό», διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ Χρήστος Χουσιάδας.

Η Χαλυβουργία Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η ιταλική εταιρεία απέρριψε το φορτίο επικαλούμενη υπέρβαση σε σχέση με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι η Χαλυβουργία ήταν υποχρεωμένη να παραλάβει πίσω το υλικό για την περαιτέρω διαχείρισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...