Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η αλληγορική «Φαύστα» ολοκληρώνει την περιοδεία της

Τελευταίες παραστάσεις, στο Θέατρο Αυλή της Λάρισας


Με μία κλασική και αγαπημένη σάτιρα, που βάζει με ευφάνταστο τρόπο στο στόχαστρο τον έλληνα μικροαστό, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία και την ελληνική πολιτική ζωή, το Θεσσαλικό Θέατρο γιορτάζει τα 30 του χρόνια δημιουργικής και καλλιτεχνικής πορείας.

Το ιδιόμορφο έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, η θρυλική «Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) ολοκληρώνει την επιτυχημένη της καλοκαιρινή περιοδεία με τις τελευταίες της παραστάσεις, στο Θέατρο Αυλή της Λάρισας, από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου (καθημερινά, εκτός Δευτέρας), στις 9.15 το βράδυ.
Μια μοναδική περίπτωση

Το έργο, που γράφτηκε το 1962 και κατέκτησε τις καρδιές των Ελλήνων με την παράξενη ιστορία του, επελέγη συγκεκριμένα για τον εορτασμό της επετείου του Θεσσαλικού Θεάτρου που άνοιξε τον δρόμο στα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας και του οποίου ιδρυτικό μέλος υπήρξε ο Μποστ. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κώστας Τσιάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, αλλά και στενός φίλος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος του συγγραφέα, για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Μποστ είναι μια  μοναδική περίπτωση στο ελληνικό θέατρο. Τόσο μοναδική, που μοιάζει μεταμοντέρνος, ίσως και πριν τον μεταμοντερνισμό. Τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο των θεατρικών του έργων εμφανίζει μεγάλη πρωτοτυπία και αυθεντικότητα, αν και στην περίπτωσή του, είναι τόσο ενωμένα αυτά τα δύο, που το ένα καθορίζει το άλλο».  


Η ειρωνεία της τροφικής αλυσίδας

Στην παράξενη ιστορία του έργου, την οποία ο Μποστ εμπνεύστηκε από ένα σκίτσο, όπου ένας καρχαρίας έφαγε κάποιο παιδί που κολυμπούσε, η Φαύστα και ο σύζυγός της έχασαν την κόρη τους, η οποία πνίγηκε στη θάλασσα. Μετά από χρόνια, ο μανιώδης ψαράς μπαμπάς της έπιασε ένα μεγάλο ψάρι. Αυτό είχε στην κοιλιά του το κοριτσάκι, που έχει πλέον μεγαλώσει. Βέβαια, είχε κάποια προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής, όμως, μέσα από αυτήν την περιπέτειά του, είχε γνωρίσει τον κόσμο και είχε πολλές ιστορίες να διηγηθεί στους γονείς του. Κι εκεί που η οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός, το κορίτσι εξολοθρεύεται από τους γάτους, επειδή μύριζε ψαρίλα. Μια άλλη οικογένεια, που είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στον γιο της, έρχεται να ζητήσει σε γάμο την κοπέλα, αλλά μαθαίνει για το χαμό της και φεύγει άπραγη…

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, μουσική επιμέλεια: Σπύρος Καβαλιεράτος, σκηνικά: Θάνος Καρώνης, ενδυμασίες – φωτισμοί - σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου, βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Γιαβρής. Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Σταύρος Νικολαΐδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Βασίλης Γιαβρής, Χάρης Φλέουρας, Ηλίας Μπέρμπερης.\

Πληροφορίες

Θέατρο Αυλή: Γεωργιάδου 53 – Λάρισα (Μύλος Παππά), τηλ.: 2410 621210. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 8 ευρώ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...