Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Βόλος: Για νυχτερινή βόλτα ετοιμάζεται ο "Μουτζούρης", το τρενάκι του Πηλίου


Ο "Μουτζούρης", το ξεχωριστό τρενάκι του Πηλίου, "ζεσταίνει" τη μηχανή του και ετοιμάζεται να βγει μια μοναδική, νυχτερινή βόλτα. Θα κυλήσει στις ράγες τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 110 χρόνων της σιδηροδρομικής γραμμής Λεχώνια - Μηλιές (1903 - 2013) και θα προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις στους 120 επιβάτες.

Η "ΤΡΑΙΝΟΣΕ" έδωσε την απαραίτητη άδεια για τη νυχτερινή διαδρομή που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τα Λεχώνια. Ο "Μουτζούρης" θα καταλήξει στις Μηλιές, εκεί όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών "Γρηγόριος Κωνσταντάς". Μετά τη συναυλία, γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, οι επιβάτες θα ξαναμπουν στο τρενάκι για να επιστρέψουν στην αφετηρία, απολαμβάνοντας τη βόλτα τις πρώτες πρωινές ώρες.

"Είναι μοναδική η νυχτερινή διαδρομή με τον Μουτζούρη. Σκοπός μας είναι ο εορτασμός των 110 χρόνων και, μέσω αυτού, η προβολή του τρένου. Στο πλαίσιο αυτό, μειώσαμε για τους τυχερούς ταξιδιώτες το εισιτήριο στη μισή τιμή και έτσι με πέντε ευρώ θα μπορούν να απολαύσουν και τη διαδρομή αλλά και τη συναυλία στις Μηλιές" δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) Μαγνησίας Κωνσταντίνος Χαλέβας.

Το τρενάκι του Πηλίου σημάδεψε έντονα την ιστορία και το περιβάλλον του τόπου. Εως το 1971 "σκαρφάλωνε" στο βουνό, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ντόπιους τεχνίτες, σχεδίασε και κατασκεύασε μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Μετά την κατάργησή του, το 1971, έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηρόδρομου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Έπειτα από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...