Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Στον αέρα» τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Βόλου

«Στον αέρα» τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Βόλου. Αβλεψία του Υπουργείου Υγείας είχε ως αποτέλεσμα  να σταματήσει ο μοριακός έλεγχος του αίματος και η αναβολή των χειρουργείων κρίθηκε επιβεβλημένη. Στο «πόδι» ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που θα υποστούν νέα ταλαιπωρία και ψυχολογική φόρτιση περιμένοντας την ερχόμενη εβδομάδα τον επαναπρογραμματισμό των επεμβάσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το επείγον σήμα από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας έφτασε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Βόλου και σταδιακά άρχισαν να ενημερώνονται οι κλινικές. Ουρολογική, ορθοπεδική και Μαιευτική Κλινική ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι: «καθίσταται επιτακτική και αναγκαία η αναβολή των τακτικών χειρουργείων στο Γ.Ν. Βόλου για την ασφάλεια των ασθενών». Τονίστηκε μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και ανεξάρτητο από το σταθμό αιμοδοσίας Βόλου και έχει να κάνει με την ασφάλεια των ασθενών. Ανάλογη αναβολή όλων των τακτικών χειρουργείων δόθηκε εντολή να ισχύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι νεωτέρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις παραπάνω κλινικές, καθώς υπήρχαν προγραμματισμένα χειρουργεία για σήμερα και τις επόμενες μέρες τα οποία φυσικά μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον, αφού πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα κεντρικά.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι άμεσα θιγόμενοι που ήταν οι ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε διάφορες κλινικές για να εγχειριστούν και οι οποίοι τελικά «πληρώνουν το τίμημα και την ταλαιπωρία» εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης στο μοριακό έλεγχο του αίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,ο έλεγχος καθυστερεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και ποσότητες αίματος μένουν αδιάθετες, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι αυξημένες!

Μόνο επείγοντα χειρουργεία

Στιγμές αγωνίας περνούν όμως αρκετοί ασθενείς που είχαν προγραμματίσει τις επεμβάσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα κρίσιμες και τώρα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι μονάδες αίματος έχουν λιγοστέψει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος για το αίμα. Από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Β. έγινε γνωστό χθες το απόγευμα ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας το θέμα θα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν. Οι ποσότητες αίματος που σήμερα υπάρχουν φυλάσσονται για έκτακτα περιστατικά (τροχαία κ.τ,λ.).

Σε γενικές γραμμές ωστόσο  τα  αποθέματα σε αίμα είναι «τραγικά μειωμένα», και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφτούν στο 100%  οι επείγουσες ανάγκες, για αυτό τόσο οι γιατροί όσο και ο σύλλογος εθελοντών «Η Αλληλεγγύη» καλούν τους πολίτες να διαδώσουν την ανάγκη αιμοδοσίας με κάθε τρόπο, διοργάνωση αιμοληψιών κ.λπ., ώστε να μην κινδυνέψουν ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αίμα.



Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...