Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Λαθροϋλοτομία: Αυξημένα κρούσματα και στο Πήλιο – κίνδυνοι για περιβάλλον και υγεία

Για αδράνεια καταγγέλλει το Δασαρχείο Βόλου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η λαθροϋλοτομία στο Πήλιο. Η οργάνωση κάνει δε, λόγο ακόμη και για αποψίλωση δέντρων ακόμα και δίπλα στον Εθνικό δρόμο.

Λόγω της οικονομικής
κρίσης, πολλοί πολίτες πλέον επιλέγουν για θέρμανση τη χρήση ξυλόσομπων. Επομένως έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε ξύλα και άρα βρήκε εύκολο δρόμο ανάπτυξης η λαθροϋλοτομία.
«Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας σε κάθε δρομολόγιο που κάνουν, στο οδικό κύκλωμα του Πηλίου, διαπιστώνουν μύριες όσες παραβάσεις. Φορτηγά κατάφορτα ξύλα, ακόμα και χωρίς πινακίδες, πηγαινοέρχονται χωρίς κανένα έλεγχο. Παράνομες μάντρες καυσόξυλων ξεφυτρώνουν ακριβώς δίπλα στον Εθνικό Δρόμο. Ξυλεία στοιβάζεται στους δρόμους του Πηλίου, έτοιμη προς μεταφορά. Διαπιστώθηκε αποψίλωση δέντρων ακόμα και δίπλα στον Εθνικό δρόμο, αφού η ασυδοσία εντάθηκε εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικές φέτος οι διαμαρτυρίες των ίδιων των δύο Δήμων του Πηλίου. Ζητήθηκε μάλιστα να δημιουργηθεί δασοφυλάκιο στο Πήλιο, αλλά δεν έγινε τίποτα» τονίζει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι η καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθούν, φέτοςστις Ελληνικές πόλεις, συνθήκες ασφυξίας από το διοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από την καύση των ξύλων, κάτι που συνιστά μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και για τα βρέφη.

«Εάν πραγματικά ήθελε,
το Δασαρχείο Βόλου, να αντιμετωπίσει τη λαθροϋλοτομία, θα αρκούσε ένας έλεγχος στις μάντρες της πόλης του Βόλου και η αστυνόμευση των εισόδων της πόλης. Αυτό όμως δεν γίνεται και επομένως είναι πολύ κακή η τύχη των δασών του Πηλίου» αναφέρει η οργάνωση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...