Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Να ενισχυθεί με μόνιμες πτήσεις το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Οι πρόεδροι κ.κ. Αναγνώστου, Διαμάντος και Καραναστάσης των ΤΕΕ Μαγνησίας, Κεντρικής Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς σε κοινή τους δήλωση για τις προοπτικές του...
αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου –μετά την χθεσινή τους επίσκεψη- τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα αεροδρόμιο κεντρικής Ελλάδας με το όνομα «Αχιλλέας». Ζητούν μόνιμες και καθημερινές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και πτήσεις τσάρτερς. Προτείνουν να αναλάβει την λειτουργία του αεροδρομίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Στην κοινή τους δήλωση οι τρεις πρόεδροι αναφέρουν:

Μετά την επίσκεψή μας στο αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδος (Νέας Αγχιάλου) όπου ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία, τις προοπτικές και τα προβλήματα του αερολιμένα διαπιστώσαμε τα εξής:

Το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου είναι το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εποχικότητα των πτήσεων δεν βοήθησε, ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να αποκτήσουν τη νοοτροπία, της κατά προτεραιότητας αναζήτησης πτήσεων από το παρόν αεροδρόμιο, για τις μεταβάσεις τους εκτός Ελλάδας.

Θα πρέπει να υπάρχουν καθημερινές και μόνιμες πτήσεις εσωτερικών, αλλά κυρίως εξωτερικών γραμμών, όπως και πτήσεις τσάρτερ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Με την ανάπτυξη του προσφέρονται θέσεις εργασίας στους συντοπίτες μας και γίνεται η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα γνωστοί τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη.

Η προσέλκυση αεροπορικών εταιριών στον αερολιμένα Κ. Ελλάδος μπορεί να γίνει σε αντιδιαστολή στο μειωμένο κόστος χρήσης του σε σύγκριση με τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Η γεωγραφική του θέση αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξή του.

Είμαστε υπέρ της πρότασης για να αναλάβει τη λειτουργία και εκμετάλλευση του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει στήριξη της προσπάθειας, τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, αλλά κυρίως από τους δήμους της περιοχής, με πρώτους τους μεγάλους δήμους, Βόλου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Καρδίτσης και Τρικκαίων. Στόχος είναι το αεροδρόμιο να γίνει ελκυστικό στις αεροπορικές εταιρείες και να προσφέρει πιο ποιοτικές αλλά και φθηνές υπηρεσίες.

Σύνδεση του αεροδρομίου με την Ε-65, όπως είχε προταθεί στο παρελθόν από τα Τεχνικά Επιμελητήρια της Θεσσαλίας. Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθεί τάχιστα η πρόσβαση από και προς την ΠΑΘΕ, κάτι που όπως εκτιμούμε δεν θα χρειαστεί υψηλά κονδύλια.

Μέσω της διεύρυνσης της περιόδου χρήσεώς του, και της συνεργασίας στο τομέα του marketing των τοπικών φορέων με τις κατά τόπους περιφέρειες, το αεροδρόμιο μπορεί να προσελκύσει υψηλό αριθμό αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, από αυτές που ήδη χρησιμοποιούν τον αερολιμένα.

Να αναπτυχτεί η διακίνηση και εμπορευμάτων (Cargo) από το αεροδρόμιο σε συνδυασμό με τον εμπορευματικό σταθμό που προτείνεται στο Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας μεταξύ Βόλου και Λάρισας. Άποψη μας είναι να συνταχθεί μελέτη (masterplan) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που να προτείνει έργα και δράσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Μακροπρόθεσμα, μετά την ανάπτυξη του αεροδρομίου θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει και η σιδηροδρομική σύνδεσή του.

Να προβλεφθεί δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Λαρίσης σε πρώτη φάση και των υπολοίπων ΚΤΕΛ των πρωτευουσών των νομών αργότερα, κατά τις ώρες αφίξεως των αεροσκαφών, όπως συμβαίνει με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή, των δήμων, των επιμελητηρίων και των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να συζητηθεί εκτενεστέρα το θέμα του αερολιμένα Κεντρικής Ελλάδος.

Πρότασή μας είναι το Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος να ονομασθεί Αεροδρόμιο «Αχιλλέας», όνομα του μυθικού ήρωα που σηματοδοτεί όλη την περιοχή.


almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...