Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Η άγνωστη Θεσσαλία»

Αγρια άλογα σε χιονοθύελλα στον Ολυμπο, η φωτογραφία του Ανδρέα Γκανάτσιου που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό «Η άγνωστη Θεσσαλία»
Ενας τεκές στα Φάρσαλα που ανήκει στο μουσουλμανικό τάγμα των Μπεκτασήδων και στον οποίο προσέρχονταν μουσουλμάνοι αλλά και χριστιανοί. Παλιές ντριστέλες (υδροτριβεία) που φαίνεται πως λόγω κρίσης και υψηλού κόστους των καθαριστηρίων αναβιώνουν έξω από τη Λάρισα και μάλιστα μέσα από τα μάτια ενός μικρού αφηγητή. Ιστορίες των αμβικούχων (καζανάρηδων) που επεξεργάζονται το σταφύλι για να γίνει τσίπουρο στον Τύρναβο ή στην Καρδίτσα.

Η «ψυχή» της Θεσσαλίας είναι γνωστή για τους Θεσσαλούς, όχι όμως για την υπόλοιπη Ελλάδα. Και το 5ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που γίνεται στη Λάρισα είναι μια καλή αφορμή για να φωτιστεί η πανέμορφη και άγνωστη περιοχή. Κι αυτό αφού στο φεστιβάλ διαγωνίζονται 20 ταινίες από σχολεία όλης της Ελλάδας και 16 ταινίες που γύρισαν θεσσαλοί μαθητές (ακόμη και παιδιά από το 2ο Δημοτικό σχολείο του Αλμυρού Βόλου καταθέτουν τη δεκαπεντάλεπτη ταινία που γύρισαν με τη βοήθεια ενός δασκάλου τους) και έχουν ως θέμα ιστορίες, μνημεία, μουσεία, πρόσωπα της περιοχής, ακόμη και την καθημερινότητα των σχολείων τους.

Το φεστιβάλ έχει πέντε άξονες: Προβάλλονται πενήντα ταινίες από όλο τον κόσμο. Εξήντα τέσσερις ταινίες από όλη την Ελλάδα. Είκοσι μαθητικές ταινίες από σχολεία της χώρας. Δεκαεφτά μικρού μήκους (κυρίως με σενάριο οδοιπορικά στην περιοχή της Θεσσαλίας) με θέμα «Η άγνωστη Θεσσαλία» και ένας φωτογραφικός διαγωνισμός με το ίδιο θέμα - με τη συμμετοχή 57 ερασιτεχνών φωτογράφων (ακόμη και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα).
«Ουσιαστικά είμαστε μια παρέα 35 ατόμων από τη Λάρισα με κύριο στόχο το φεστιβάλ.

Κάνουμε και άλλα πράγματα στην πόλη μας, όπως φεστιβάλ θεάτρου δρόμου και εκθέσεις φωτογραφιών και σκίτσων. Φαίνεται πως μεγάλο κομμάτι Λαρισινών διψάει για κάτι διαφορετικό και πέρυσι πέρασαν συνολικά όλες τις ημέρες από το φεστιβάλ πάνω από 3.000 άτομα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Αντα Σαρτζή, πρόεδρος της Artfools και «ψυχή» του φεστιβάλ. Μάλιστα το συγκεκριμένο δρώμενο φαίνεται να ταρακουνάει ευχάριστα τη Λάρισα, ολόκληρη η πόλη ενεργοποιείται, γίνονται εκπτώσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και στα ξενοδοχεία για τους συμμετέχοντες. «Επίσης, έχει αξία να βρουν χώρο προβολής ρεύματα στον χώρο του σινεμά αλλά και βήμα οι νέοοι δημιουργοί και φωτογράφοι» συμπληρώνει η κ. Σαρτζή επιβεβαιώνοντας πως μια παρέα αρκεί για να αλλάξει έστω για λίγες ημέρες τα (πολιτιστικά) πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...