Στην τραγική οικονομική κατάσταση του ΤΕΕ, όπως κι όλης της κοινωνίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας του τμήματος, χθες βράδυ στο Volos Palace, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου. Τι πιο χαρακτηριστικό, από το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιστρατευτούν χορηγοί για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, καθώς ο προϋπολογισμός του τμήματος κάθε χρόνο μειώνεται, είναι ήδη στο 50% σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, ενώ άγνωστες είναι οι μειώσεις που θα επακολουθήσουν. Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες θα βγουν από την κρίση πιο δυνατοί, αρκεί να επιστρατεύσουν τα καλά χαρακτηριστικά της φυλής και ν’ αλλάξουν ακόμη και τον εαυτό τους.
Το σημαντικό είναι ότι το ΤΕΕ προσπαθεί να συνεχίσει το έργο του κι όπως ανέφερε ο κ. Αναγνώστου και φέτος έγιναν παρεμβάσεις για τον πολύπαθο Περιφερειακό, το ιδιαιτέρως προβληματικό κυκλοφοριακό του Δήμου Βόλου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, τις πολεοδομικές μελέτες της περιοχής μας το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου. Στο κενό έπεσαν οι παρεμβάσεις του για την αξιοποίηση των ακινήτων του Νοσοκομείου, ενώ ο Δήμος Βόλου δεν υιοθέτησε την πρόταση για την διενέργεια διαγωνισμού για την πλατεία Πανεπιστημίου και ο Δήμαρχος Βόλου κατέθεσε μήνυση και «είμαστε κατηγορούμενοι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας και εγώ». Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για το λιμάνι, στο σταμάτημα φωτογραφικού διαγωνισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ που θα επιβάρυνε το δημόσιο αλλά και στα δύο συνέδρια που διοργάνωσε το ΤΕΕ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τέλος επισήμανε ότι δύσκολα πλέον επιβιώνουν οι μηχανικοί μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την ένταξη του ταμείο τους στον ΕΟΠΠΥ και τα θέματα της Τράπεζας Αττικής.
Αναφορικά με το επενδυτικό κλίμα τόνισε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη και κυρίως «να σταματήσει η προστασία των προνομίων των βολεμένων στο σάπιο οικονομικό μας σύστημα και ας νοιαστούμε για τις στρατιές των ανέργων. Κάποιοι κάθε μεταρρύθμιση την καταγγέλλουν περιβάλλοντας την με σενάρια συνομωσίας. Είναι σίγουρο όμως ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις ούτε από την κρίση θα βγούμε και η ανεργία θα διογκώνεται». Τόνισε ότι ευθύνες για την κρίση πέραν του πολιτικού προσωπικού έχουν και οι πολίτες. «Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε. Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του,» όπως λέει και ο Τολστόι. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι από την κρίση οι Έλληνες θα βγουν ηθικά πιο ανεβασμένοι κι αργότερα θ’ ακολουθήσει και η οικονομική πρόοδος. «Δεν είναι μονοδιάστατες οι λύσεις του προβλήματος. Ο λαός μας, αν διακρίνεται για κάτι είναι για τη ευρηματικότητα του. Οι ευκολίες των τελευταίων δεκαετιών την θανάτωσαν. Αν τώρα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τους νοσταλγούς του παρελθόντος, αφήνοντας να ανθίσει αυτήν η ευρηματικότητα γρήγορα θα πάρει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο χωριό».
ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου