Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα: 06 Μαρτίου 2014

Η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ.), που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το μοναδικό οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος στο  Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσιο της δράσης «Πρόληψη λεμφοιδήματος σε καρκίνο του μαστού», σας προσκαλούν στην εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή την Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα.

Η ημερομηνία 6 Μαρτίου, αν και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Παγκόσμιων Ημερών, εντούτοις,  έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Πλαίσιο Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphoedema Support Networks) ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το λεμφοίδημα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που παρουσιάζεται με αύξηση του όγκου των άνω ή κάτω άκρων ή του κορμού λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες - λεμφαγγεία) και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται και αν διαγνωστεί δεν δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται, αλλά εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλές μεθόδους και προλαμβάνονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις του. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Μέλη της Π.Ο.Α.Λ. θα βρίσκονται στις 6 Μαρτίου 2014, στο «Σπιτάκι του Δήμου» από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες, αλλά και τους Eπαγγελματίες Yγείας για το τι είναι λεμφοίδημα, πως διαγιγνώσκεται και πως αντιμετωπίζεται και για το ποια μέτρα πρόληψης, πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...