Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πρωτότυπη επιστημονική έρευναστα Τρίκαλα.Στο μικροσκόπιο το "καφέ λίπος"

Τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα μια πρωτότυπη επιστημονική έρευνα που διοργανώνεται από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα, όπως αναφέρει ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής θα εστιαστεί σε ένα είδος λίπους που έχουμε στο σώμα μας – το «καφέ λίπος» – του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι φαιός λιπώδης ιστός. Το καφέ λίπος, προσθέτει, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες ανθρώπους μόλις το 2009.

Βρίσκεται πίσω από το στήθος και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία μας γιατί προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση του σωματικού βάρους. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος στον άνθρωπο δημιουργεί προβλήματα υγείας και γι’ αυτό η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης του είναι πολύ σημαντική.

Πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους έτσι ώστε μπορέσουν να αυξήσουν το μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard ότι η άσκηση ίσως μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ λίπος χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους. Η μελέτη που θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα από αυτά τα ιδρύματα σκοπεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξιχνιάσει αν διαφορετικοί τύποι άσκησης (π.χ. άσκηση αντοχής ή βάρη) μπορούν να μετατρέψουν μέρος του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και να αυξήσουν το μεταβολισμό. Προίστανται ο Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής. Στην έρευνα συμμετέχουν και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες κ. Angelica Valente και κ. Πέτρος Ντίνας.

Η μελέτη πήρε την κωδική ονομασία “BATMAN” από τα αρχικά του «Brown Adipose Tissue of MAN» δηλαδή «ο φαιός λιπώδης ιστός του ανθρώπου». Στη μελέτη θα λάβουν μέρος περίπου 60 εθελοντές, οι οποίοι ή θα γυμναστούν για 2 μήνες σε τρία γυμναστήρια των Τρικάλων.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...