Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βόλος: Τελεφερίκ για το Πήλιο - 40 εκ. ευρώ κόστος με συμμετοχή Γερμανών!

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα στηρίζεται στην επικαιροποιημένη μελέτη που εκπόνησε το 1998 η τότε Νομαρχία Μαγνησίας επί θητείας του κ. Π. Σκοτινιώτη. 


Την προοπτική υλοποίησης της επένδυσης επεξεργάζονται ήδη οι Δήμοι Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς απομένουν τα διαδικαστικά προκειμένου σύντομα να υποβληθεί επίσημα η πρόταση στους ενδιαφερόμενους Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες.


 Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από τους Δήμους Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τελεφερίκ από τον περιφερειακό της Γορίτσας σε δύο διαδρομές προς Ζαγορά και Αη – Γιάννη αντίστοιχα. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη, ο σταθμός του τελεφερίκ θα κατασκευαστεί στον περιφερειακό της Γορίτσας, από όπου θα ξεκινά η διαδρομή, με κατεύθυνση τις περιοχές Αγία Τριάδα, Αλυκόπετρα, Χιονοδρομικό Κέντρο, Αηδονάκι, Ζαγορά, εγκαταστάσεις Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και δεύτερη διαδρομή προς Κισσό και Αη – Γιάννη.

Στα πλάνα των ενδιαφερόμενων για την υλοποίηση της επένδυσης Γερμανών πολιτικών παραγόντων είναι η λειτουργία του τελεφερίκ για δύο λόγους, για τη μεταφορά επιβατικού κοινού, τουριστών και επισκεπτών, καθώς και για την αντίστοιχη των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με ειδικά βαγονέτα, προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των μεγάλων φορτηγών από το εθνικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου. Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και την προβολή του Βόλου, του Ανατολικού Πηλίου και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γίνονται συνεχείς συζητήσεις και όπως προκύπτει από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου οι Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες ενδιαφέρονται έντονα για την υλοποίηση της επένδυσης.Επίσης, από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου προκύπτει ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο η επικαιροποιημένη μελέτη μεταφράζεται στα γερμανικά, προκειμένου μαζί με την επίσημη πρόταση να υποβληθεί προς εξέταση στους ενδιαφερόμενους Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες. Εκτιμάται ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η μελέτη και η επίσημη πρόταση θα βρίσκονται στη διάθεση των Γερμανών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις εξετάσουν και θα απαντήσουν σχετικά.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες οι επαγγελματίες του διάσημου χωριού της Μακρυνίτσας ζήτησαν να  μπει και η Μακρινίτσα στον σχεδιασμό του Δήμου για τελεφερίκ,  με διόρθωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μακρινίτσας Αλέξανδρος Μαϊράμης «έπειτα από τρία χρόνια εγκατάλειψης της Μακρινίτσας από τη Δημοτική Αρχή, έρχεται τώρα στο τέλος της θητείας να κάνει μια πρόταση – στα πλαίσια του Γενικού Πολεοδομικού σχεδιασμού – για το teleferic που θα ενώνει την πόλη του Βόλου με το Πήλιο». Όπως ήταν φυσικό, ξεχασμένη σαν ύπαρξη από την δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, η δημοτική ενότητα Μακρινίτσας δεν μπορούσε παρά να μην υπάρχει καν στον χάρτη της δημιουργίας ενός μεγαλόπνοου έργου όπως είναι το teleferic, τονίζουν οι επαγγελματίες. Ο πλέον περιζήτητος προορισμός του Πηλίου αλλά και συνάμα το πιο δύσκολα προσβάσιμο χωριό η Μακρινίτσα βρίσκεται εκτός τον πλάνων στο σχεδιαζόμενο νέο έργο. Από πλευράς βιωσιμότητας του έργου και μόνο, οι ιδιαιτερότητες αυτές της περιοχής της Μακρινίτσας δίνουν πολλούς πόντους ώστε το εγχείρημα να καταστεί βιώσιμο και αποδοτικό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν βλέπουμε λοιπόν το λόγο τον οποίο η Μακρινίτσα βρίσκετε εκτός πλάνων και περιμένουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο διόρθωση του σχεδίου», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Μακρινίτσας.

Πηγές: http://magnesianews.gr/
http://dimosvolos.gr/?p=3945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...