Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σε λειτουργία το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Βελεστίνο

Σε λειτουργία τίθεται το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου μετά τις συναντήσεις που είχε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με φαρμακοποιούς της περιοχής και τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου.


Οι όροι λειτουργίας της νέας αυτής κοινωνικής δομής καθορίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου. Εντός εβδομάδας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσκομίζουν φάρμακα για να διατίθενται στους δικαιούχους, ενώ μέχρι τις 12 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των δημοτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τη συγκεκριμένη δομή.


Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα ενισχύσει πολλαπλά το δίκτυ κοινωνικής προστασίας που παρέχει ο Δήμος στους πολίτες, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω του Μνημονίου υπάρχουν πολλά άτομα που δυσκολεύονται να βρουν το πολύτιμο γι’ αυτούς σκεύασμα, ώστε να αντιμετωπίσουν την ασθένεια ή την πάθησή τους.

Από τη Δημοτική Αρχή εκπονήθηκε το καταστατικό λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου με τους όρους συμμετοχής των δικαιούχων. Στόχος είναι να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι δημότες που λόγω ανεργίας, απορίας ή άλλων δυσμενών οικονομικών συνθηκών χρειάζονται στήριξη στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάλυψης.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα στεγάζεται στο χώρο που βρίσκεται ο Σύλλογος Άγιος Γεδεών, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί έπιπλα για την τοποθέτηση των σκευασμάτων.
Κεντρικό ρόλο στην όλη πρωτοβουλία θα έχουν οι φαρμακοποιοί της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου που εξαρχής αντιμετώπισαν την προσπάθεια με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευαισθησία. Παράλληλα καλούνται και οι δημότες που έχουν φάρμακα στα σπίτια τους και δεν τα χρειάζονται, να τα προσκομίζουν στα φαρμακεία ή στο Δήμο μέσω της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε από εκεί να γίνεται η αξιολόγηση για το κατά πόσο μπορούν να μοιραστούν στους δικαιούχους. Επίσης, μέχρι τις 12 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των δημοτών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν ως δικαιούχοι στη συγκεκριμένη δομή.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε πως ο Δήμος κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας των ανήμπορων συμπολιτών μας ιδρύοντας και λειτουργώντας το Κοινωνικό Φαρμακείο. Πρόκειται για μια νέα σημαντική δομή που θα βοηθήσει τους απόρους και τους φτωχούς συμπολίτες μας στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα της φαρμακευτικής κάλυψης. Με την μεγάλη αυταπάρνηση των φαρμακοποιών της περιοχή μας που στέκονται στο πλευρό των δημοτών και του στελεχιακού δυναμικού του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια. Και βέβαια οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Αγίου Γεδεών για τη στάση υπευθυνότητας που κράτησε και μας διέθεσε το χώρο για αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση.

Εμείς καλούμε τους δημότες να στηρίξουν την εθελοντική αυτή δράση προσφέροντας φάρμακα που δεν χρειάζονται. Γιατί στην κρίσιμη εποχή που ζούμε, σημασία να δείχνουμε τον ανθρωπισμό μας στην πράξη».
Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα με φαρμακοποιούς της ευρύτερης περιοχής και με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου κ. Έφη Σαρηγιάννη. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η διάθεση για προσφορά και εθελοντική ενεργοποίηση.

Ειδικότερα το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και στις ώρες 14:30-15:30 ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσκομίζουν καθημερινά φάρμακα στα φαρμακεία ή στο Δήμο μέσω της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επίσης όσοι θέλουν να ενταχθούν ως δικαιούχοι στο Κοινωνικό Φαρμακείο, θα πρέπει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2425350211 μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Κριτήρια για δικαιούχους
Για τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων κρίθηκε απαραίτητο να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η Διοικούσα Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει, ποιοι από τους αιτούντες αποκτούν το δικαίωμα της εξυπηρέτησης από το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ».
Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ως εξής:
1. Η Εντοπιότητα:
Α) Δημότες οι οποίοι διαμένουν στα όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Β) Οι κάτοικοι που δεν είναι δημότες, θα εξυπηρετούνται μόνο συμβουλευτικά για έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστων.
2. Η Εργασία:
Η επαγγελματική κατάσταση του ατόμου ή των μελών της οικογένειας, που αιτείται για τις παροχές του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ»:
Συνδημότες χωρίς ασφάλιση λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους ταμείο.
Άποροι που το νοσοκομείο δεν μπορεί να τους προμηθεύσει φάρμακα που δικαιούνται λόγω έλλειψης ή λόγω της αξίας τους
Άνεργοι
Εργαζόμενοι χωρίς τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης.
Ανήλικα τέκνα
3. Η Οικονομική και περιουσιακή κατάσταση:
Οι πηγές εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου ή των μελών της οικογένειας που αιτείται τις παροχές του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ» πρέπει να αποδεικνύουν πραγματική ένδεια κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ» περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.
4. Η Ασφαλιστική Κατάσταση:
Προϋπόθεση είναι η ανυπαρξία ασφαλιστικής κάλυψης
5. Η Κατάσταση Υγείας: Παθολογικά προβλήματα.
6. Δικαιολογητικά εγγραφής:
Για την εγγραφή του δικαιούχου στο Πρόγραμμα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου
2. Ταυτότητα-Διαβατήριο
3. Βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία ότι δεν είναι ασφαλισμένοι
4. Εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα.
5. Μισθωτήριο συμβόλαιο ή λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ. Σε περίπτωση αστέγων η κατοικία πιστοποιείται με κοινωνική έκθεση Κοινωνικού Λειτουργού ύστερα από έρευνα.
6. Ιατρική γνωμάτευση
7. Για ανήλικους πιστοποιητικό γέννησης
8. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
9. Νόμιμα δικαιολογητικά για (μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες, ομογενείς).
Οι αλλοδαποί (οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες κ.ά.) εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνον με εισήγηση των στελεχών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η οποία διατηρεί ιδιαίτερο αρχείο.

magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...