Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η Εφορία Βόλου έστειλε τις πρώτες ηλεκτρονικές κατασχέσεις προς τις τράπεζες

Τις πρώτες ηλεκτρονικές κατασχέσεις έστειλε το πρωινό της Παρασκευής προς τις τράπεζες η Εφορία Βόλου, σε εφαρμογή των... μέτρων της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και αμέσως υπήρξαν οι πρώτες διαμαρτυρίες από αναγνώστες του e-Volos.gr.

Το μέτρο -όπως είναι γνωστό- είχε εφαρμοστεί, πριν ένα μήνα, πιλοτικά σε 5 - 6 Δ.Ο.Υ της Αθήνας και από 1η Μαρτίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή του σε όλες τις μεγάλες Εφορίες της χώρας.

«Η ηλεκτρονική κατάσχεση αφορά -σύμφωνα με το Διευθυντή της Δ.Ο.Υ Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινό, που ρωτήθηκε σχετικά- μόνο λογαριασμούς καταθέσεων που τηρούνται από τους οφειλέτες του Δημοσίου στις τράπεζες. Μάλιστα -συνέχισε ο κ. Τσαμπρινός- η Δ.Ο.Υ δεν έχει εικόνα ούτε για το είδος αλλά ούτε και για το ποσό του λογαριασμού που πιθανόν να τηρεί στην τράπεζα ο οφειλέτης. Και επειδή π.χ. ο λογαριασμός μισθοδοσίας δεν κατάσχεται μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, την αποκλειστική ευθύνη, αν θα κατασχεθεί, την φέρει η τράπεζα και όχι η Δ.Ο.Υ».

Συνεχίζοντας ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Βόλου, ανέφερε: «Είναι ένα μέτρο που θα αποδώσει σε βάρος των οφειλετών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».

Σε ερώτηση ρεπόρτερ του e-Volos.gr, αν είναι χρονοβόρα και πόσο αποτελεσματική η διαδικασία, ο κ. Τσαμπρινός απάντησε: «Αφού ετοιμαστεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο στη Δ.Ο.Υ., μέσα από μια πρότυπη φόρμα που αλλάζουν μόνο τα στοιχεία του οφειλέτη και το ποσό της οφειλής, με την ψηφιακή υπογραφή του Εφόρου το κατασχετήριο αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσα σε 50 δευτερόλεπτα στο σύστημα Τειρεσία, που αυτόματα το μεταβιβάζει σε όλες τις τράπεζες. Αμέσως "μπλοκάρονται" όλοι οι λογαριασμοί του οφειλέτη και η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συντάξει άμεσα θετική δήλωση (αν βρεθούν χρήματα στο λογαριασμό) ή αρνητική δήλωση (αν δεν βρεθούν) και μέσα σε 8 μέρες να καταθέσει το προϊόν της κατάσχεσης στη Δ.Ο.Υ. μέσω λογαριασμού που αναγράφεται στο κατασχετήριο και φέρει το χαρακτηριστικό Τ.Ο.Κ. (Ταυτότητα Οφειλής Κατάσχεσης).

«Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου -συνέχισε ο κ. Τσαμπρινός-, από τη στιγμή που έχει το στοιχείο του απόλυτου αιφνιδιασμού, σίγουρα είναι αποτελεσματικό. Διότι με το χειρόγραφο κατασχετήριο, επειδή μεσολαβούσε αρκετός χρόνος από την σύνταξή του μέχρι την παράδοση στην Τράπεζα, σίγουρα υπήρχαν διαρροές και ο οφειλέτης του Δημοσίου, που ας μη ξεχνάμε είναι παράλληλα και πελάτης της Τράπεζας, μπορούσε να κάνει ανάληψη χρημάτων πριν αλλά και όταν ακόμα έφθανε το κατασχετήριο στην Τράπεζά του.

Επομένως είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των οφειλετών, γιατί δε σας το κρύβω, δεν το περίμεναν», είπε, κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία του με τον ρεπόρτερ του e-Volos.gr, ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...