Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τρίκαλα - Δράσεις για την Υγεία του λαού από Σωματεία και Συλλόγους

Τα Σωματεία: Λογιστών & Β. ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν.Τρικάλων, Εργαζομένων στα Σούπερ-Μάρκετ Μαρινόπουλος & Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Τρικάλων, των Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, όπως: Ψυκτικών, Ξυλουργών, Περιπτερούχων, ΕΒΕ Φαρκαδόνας - ΕΒΕ Καλαμπάκας,καθώς και τον Σύλλογο Γυναικών(μέλος της ΟΓΕ),  τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες και το νομό, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» και τους Αγροτικούς Συλλόγους Τρικάλων και Μεγαλοχωρίου, μετά από σύσκεψη που οργάνωσαν προχωρούν στη διοργάνωση κινητοποιήσεων για τα προβλήματα της υγείας, με αιχμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και  την ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή κάλυψη όλου του πληθυσμού.


Αυτή η ανάγκη προκύπτει από το γεγονός ότι η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας και ειδικότερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το ν/σ που πάει για ψήφιση, προκαλεί μεγάλα προβλήματα για στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, αφού το βασικό λαϊκό δι-καίωμα στην υγεία, γίνεται όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δυσπρόσιτο για μεγάλα τμήματα του λαού.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014, αναδεικνύει την απόφαση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τη διεύρυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να επιτευχθεί η συσσώρευση κερδών για το κεφάλαιο. Οι συνολικές δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 12,5%, οι  κρατικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας μειώθηκαν κατά 19,7%. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και για τα νοσοκομεία  κατά 32%, συγκεκριμένα κατά 5 δις. ευρώ λιγότερα!

Η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη θίγει όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, τους άνεργους και ανασφάλιστους. Θίγει τους αυτοαπασχολούμε-νους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Απ’ αυτή την άποψη η απάντηση πρέπει να δοθεί συνολικά από τις δυ-νάμεις τις κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας (εργάτες, μικροί ΕΒΕ και αγρότες).

Το Ν/Σ της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για ενοποίηση των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ (υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ, Περιφερειακά Ιατρεία) σε ένα φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αποτελεί ένα ακόμα βήμα, για να ελέγξει και να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.  Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τους όρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στις λαικές οικογένειες.

Επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησής τους με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα» και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρη-ματικών ομίλων.

Το Ν/Σ της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έρ-γου στους γιατρούς των δημόσιων Κ.Υ,όπως ισχύει σήμερα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για βήμα με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων Π.Φ.Υ.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα Π.Φ.Υ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, μέρος ενός συνοθυλεύματος παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματιών υγείας, ΟΤΑ και ΜΚΟ.

Το Ν/Σ της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπη-ρεσιών Π.Φ.Υ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ.

Οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, τα παραπάνω Σωματεία, εργατικά, αυτοαπασχολούμενων, ΕΒΕ, Συλλόγων Αγροτικών και Λαϊκών Επιτροπών του Νομού Τρικάλων, καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία, κάθε εργατικό, συνταξιουχικό σωματείο, σύλλογο, Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, να πάρουν μέρος:

1 Στην Κινητοποίηση  στο κτίριο του  ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα, την
   Πέμπτη 30 Γενάρη 9.30 π.μ.

2 Στο Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου
   την Τετάρτη 5Φλεβάρη 7.00 μ.μ.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ- ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ!

trikala.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...