Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των οδηγών του ΚΤΕΛ Λάρισας

Δέσμευση για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας των οδηγών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας και την ανάληψη δράσεων και ενεργειών με θέματα που άπτονται της εφαρμογής του νόμου και έχουν επισημανθεί και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έλαβε από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης με θέμα τις απολύσεις στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας.

Ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «τα ΚΤΕΛ δεν είναι οποιοιδήποτε επιχειρηματικοί φορείς. Έχουν συμβάσεις με το δημόσιο. Το δημόσιο τους αναθέτει έργο. Το δημόσιο τους έχει αναθέσει την εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας μεταφορών σε συγκεκριμένες γραμμές που δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σε σχέση με τους εργαζόμενους ιδιαίτερα θα πρέπει να πούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το πλαίσιο και η κοινωνική ειρήνη. Δεν μπορεί αυτός ο οποίος έχει στα χέρια του την τύχη ανθρώπων να ασχολείται με άλλα πράγματα ή να τον απασχολούν άλλα πράγματα. Άρα θα πρέπει να διαμορφώνεται το καλύτερο πλαίσιο, οι καλύτερες συνθήκες για την εργασία του.

Είμαι ξεκάθαρος ότι, εφόσον υπάρξουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το ΣΕΠΕ, άμεσα θα επιλαμβανόμαστε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούμε παραβίαση του νόμου σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν να κάνουν είτε με δρομολόγια είτε με την ανάπαυλα, που είναι ένα θεσμικό μέτρο προκειμένου να υπάρχει η διαύγεια πνεύματος και η καλή φυσική κατάσταση που χρειάζεται να έχει ο οδηγός για να μεταφέρει κάποιους ανθρώπους».

Από την πλευρά της η βουλευτίνα, καταθέτοντας πλήρη φάκελο που τεκμηριώνει όσα ανέφερε στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης, μετέφερε την καταγγελία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, για αντίστοιχα παραδείγματα από διάφορες διοικήσεις Υπεραστικών ΚΤΕΛ που προχωρούν σε εκδικητικές απολύσεις και μονομερείς μεταβολές των συμβάσεων εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρακτική της διοίκησης του ΚΤΕΛ Λάρισας να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές με κύριο στόχο το συνετισμό των υπολοίπων, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή “άνω ποταμών”.

Ως προς τα παραπάνω, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το ΠΔ 250 λέει ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση, στα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση τουλάχιστον και διαβούλευση με συγκεκριμένο τρόπο και πλαίσιο. Το δεύτερο σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι το εξής.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επιλαμβάνεται για όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφορές. Βεβαίως, όπου υπάρχει ευθεία παράβαση του νόμου μπαίνουν τα πρόστιμα, όπως έχει γίνει και για το ΚΤΕΛ Λάρισας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες σας αναφέρω και ήταν αποτέλεσμα ελέγχων που έγιναν το 2012 και το 2013: Δύο έλεγχοι δύο πρόστιμα. Υπήρξε ευθεία παράβαση του νόμου. […]Βεβαίως όταν υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα κανένας νόμος δεν καλύπτει κανέναν ο οποίος έχει διαπράξει το παράπτωμα και δεν πρέπει να τον καλύπτει και κανένα συνδικαλιστικό όργανο.

Εφόσον υπάρχει παράβαση, κανείς ο οποίος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του δεν θα κρύβεται πίσω από άλλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως και οι διοικήσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση καταχρηστικά να χρησιμοποιούν ακόμα και αυτή τη διαδικασία “για ψύλλου πήδημα”, δηλαδή για μικροπαραπτώματα, προκειμένου να υπάρχει είτε συνετισμός, όπως είπατε, είτε οτιδήποτε άλλο».

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...