Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τρίκαλα: Διαδρομές στο χρόνο από το χαμάμ στις παλιές φυλακές

«Από το χαμάμ στις παλιές φυλακές Τρικάλων…διαδρομές στο χρόνο» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 20:30 και θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο Κουρσούμ Τζαμί και το Χαμάμ της πόλης, από αρχαιολόγους της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Κρυσταλλία Μαντζανά και Σπύρο Κουγιουμτζόγλου, ο Οθωμανός γεωγράφος Kiatip Celebi (Haci Kalfa) στα μέσα του 17ου αι. αναφέρει τα Τρίκαλα, «ως πόλισμα που βρίσκεται μεταξύ των Σκοπίων και του Μορέως με κάστρο, λουτρά, τζαμιά και πολλούς κήπους…», επισημαίνοντας τρία λουτρά ανάμεσα στα οποία και το λουτρό του Osman Sah. 

Συγκεκριμένα στον Seyahatname ο Οθωμανός περιηγητής Evliya Celebi αναφέρει και εξυμνεί ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εκτός από το τέμενος περιελάμβανε ιεροδιδασκαλείο, πτωχοκομείο, νηπιαγωγείο, χάνι και άλλα βοηθητικά κτίσματα, η θέση των οποίων σε σχέση με τον αστικό ιστό δηλώνει την επιθυμία του Οσμάν Σάχ να δημιουργήσει ένα δικό του πυρήνα, ανεξάρτητο από αυτόν που υπήρχε. 

Στο χαμάμ των Τρικάλων παρακολουθεί κανείς όλη την περιγραφόμενη εξέλιξη ενός χαμάμ, καθώς πρόκειται για κτίσμα αρκετά συγκροτημένο, σωστά δομημένο που ακολουθεί την διάταξη των χαμάμ που χρονολογούνται από τον 15ο-17ο αι. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Τρικάλων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...