Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

"Xτενίζουν" τη Θεσσαλία με ελικόπτερα για τους δραπέτες

Με αστυνομικά μπλόκα στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς και με παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, οι Αρχές -οι οποίες είναι έκθετες μετά το σοβαρότατο συμβάν στις φυλακές- επιχειρούν να φτάσουν στα ίχνη των εννέα δραπετών. Να σημειωθεί ότι στις έρευνες συνδράμουν από αέρος και ελικόπτερα της αστυνομίας.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το οργανωμένο «prison break», οι έρευνες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη μονάχα δύο φυγάδων (αλβανικής καταγωγής, 27 και 30 ετών) σε δασική περιοχή, με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το φιάσκο της ομαδικής απόδρασης να είναι από ελάχιστες έως και συγκεχυμένες.

Το μεσημέρι της Κυριακής, μάλιστα, πληροφορίες ήθελαν να βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στη Λάρισα, καθώς οι αστυνομικές αρχές βρίσκονταν στα ίχνη ενός δραπέτη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εξωτερικών φρουρών Ι. Αναγνώστου, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε πως έπεσαν πάνω από 500 πυροβολισμοί από καλάσνικοφ και τα πυρά έπληξαν τρεις σκοπιές. Επιμένει, επίσης, ότι τα όπλα τα είχαν ήδη προμηθευτεί οι κρατούμενοι, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα την ηγεσία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Οι εξωτερικοί φρουροί, εξάλλου, είχαν ενημερώσει ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα καταγραφής στις σκοπιές. Κατά πληροφορίες της zougla.gr, οι κάμερες ασφαλείας εντός του σωφρονιστικού καταστήματος ήταν γυρισμένες σε άλλη κατεύθυνση, με συνέπεια να μην υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που θα βοηθούσε στις έρευνες.


Οι δύο δραπέτες εντοπίστηκαν από δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας σε δασική περιοχή στην περιοχή Κρηνίτσα, σε απόσταση τεσσάρων με πέντε χιλιομέτρων από το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, περίπου στις 14.00 του Σαββάτου.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και άλλες περιοχές, για τον εντοπισμό των φυγάδων και των δραστών της ένοπλης επίθεσης της Παρασκευής.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στο εσωτερικό των φυλακών, βρέθηκαν αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους κρατουμένους κατά την απόδρασή τους, όπως μια αυτοσχέδια σκάλα -που αποτελείται από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια και ξύλα- και σκοινιά με γάντζους.

Στο πλαίσιο των ερευνών στους χώρους της φυλακής, στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού βρέθηκαν πέντε λάμες και τέσσερις σέγες κοπής μετάλλων, αλλά και δύο μαχαίρια.


Το χρονικό

Έπειτα από επιχείρηση της ΕΚΑΜ με τη συνδρομή ελικοπτέρου σε μοναστήρι στη θέση Λογγάκι, πλησίον των Τρικάλων, συνελήφθησαν δύο δραπέτες, ενώ υπήρξε πληροφορία πως σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άλλοι δύο. Ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία, διά στόματος του εκπροσώπου της κ. Παρθένη, επιβεβαίωσε μόνο δύο συλλήψεις και τόνιζε πως είναι στα ίχνη άλλων τεσσάρων ατόμων.

Παράλληλα, όμως, επιχειρήσεις καταδίωξης βρίσκονταν σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, καθώς και στη νοητή γραμμή έως τα αλβανικά σύνορα, ενώ ενισχύθηκαν οι συνοριοφύλακες και οι περίπολοι της αστυνομίας τόσο κατά μήκος της μεθορίου όσο και στην ορεινή ζώνη της ελληνικής ενδοχώρας. Νεότερες πληροφορίες, μετά τις 18.00 του Σαββάτου, ήθελαν τους τέσσερις με πέντε δραπέτες που απέδρασαν με το βαν να έχουν ήδη καταφέρει είτε να περάσουν στην Αλβανία είτε να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα.


Ερωτήματα

Τη στιγμή που στις φυλακές αλλά και στο νοσοκομείο Τρικάλων έχει ήδη φτάσει κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη, πληθώρα ερωτημάτων ζητεί επίμονα απαντήσεις μετά την απίστευτη επιδρομή ενόπλων με δύο οχήματα κατά των φυλακών Τρικάλων και κυρίως μετά την αποτελεσματική εξουδετέρωση των αστυνομικών δυνάμεων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποτελεί ένδειξη της αλλαγής στον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Ανώτεροι αξιωματικοί και έμπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξηγούν πως μια τέτοια πολεμική επιχείρηση -ιδιαίτερα με αυτήν την αποτελεσματικότητα- θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επιτόπου βρέθηκαν εκατοντάδες κάλυκες από σφαίρες, καθώς και πέντε χειροβομβίδες, οι οποίες δεν εξερράγησαν. Οι ένοπλοι έφεραν καλάσνικοφ και τα πυρά τους ήταν απολύτως συντονισμένα, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν τόσο οι εξωτερικοί και εσωτερικοί φρουροί όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο από τα Τρίκαλα.

Ένα άλλο ερώτημα που προβληματίζει έντονα αφορά την αποστολή ενισχύσεων από την Αθήνα με την ειδική ομάδα της ΕΚΑΜ. Οι ενισχύσεις αυτές ξεκίνησαν μετά την εκδήλωση της επίθεσης στις φυλακές και οι δυνάμεις της αστυνομίας μεταφέρθηκαν οδικώς, με αποτέλεσμα να φτάσουν με μεγάλη καθυστέρηση. Η κατάσταση από επιχειρησιακή άποψη άρχισε να ξεκαθαρίζει πολύ μετά τα ξημερώματα του Σαββάτου και συγκεκριμένα γύρω στις 07.00, όταν η ειδική ομάδα πραγματοποίησε επέμβαση στο εσωτερικό της φυλακής.


Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες, από την αρχή της επίθεσης των άγνωστων ενόπλων κατά των φυλακίων του εξωτερικού περιβόλου έως τις 23.30 -δηλαδή τρεις ώρες μετά- επικρατούσε πραγματικό χάος και κυρίως δεν υπήρχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο εκ μέρους των αστυνομικών αρχών. Υπό αυτές τις συνθήκες, 12 άτομα επιχείρησαν να δραπετεύσουν, 11 τα κατάφεραν και ένας που συνελήφθη πριν προλάβει να αποδράσει μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της φυλακής για ανάκριση μόλις στις 03.00.


zougla.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...