Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Λάρισα: Καταστηματάρχες επιτέθηκαν σε καλλιτέχνες του δρόμου

Η πολιτιστική ομάδα «artfools» που υλοποιεί το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στη Λάρισα εξέδωσε ανακοίνωση για τις επιθέσεις που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής από λιγοστούς ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Λάρισας.

«Και ενώ το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου βαίνει προς το τέλος του. Και ενώ ο κόσμος που συνέρρευσε στο κέντρο της Λάρισας ήταν και πολύς και όλων των ηλικιών. Και ενώ τα χαμόγελα κυρίως τα παιδικά περίσσευαν, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, οι άνθρωποι που είχαν επωμισθεί την ευθύνη της διοργάνωσης, βρέθηκαν ξαφνικά σε θέση απολογίας, σε θέση κυριολεκτικά δύσκολη, από τις επιθέσεις που δέχθηκαν από ελάχιστους ιδιοκτήτες/ιδιοκτήτριες καταστημάτων στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Ελάχιστοι αλλά αρκετοί για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Δε θα σχολιάσουμε τη συμπεριφορά, αλλά τη νοοτροπία. Πως είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος που έχει κατάστημα για παράδειγμα στην οδό Κούμα , ότι όταν σε χώρο κοντά στο μαγαζί του, γίνει ένα δρώμενο, και μαζέψει κοινό, και υπάρξει κίνηση και κινητικότητα , δεν θα συνεπιφέρει και κατανάλωση. Η νοοτροπία του , ορατές βιτρίνες , ας είναι αδειανά τα μαγαζιά ,είναι συνώνυμη της αγοραστικής κατήφειας.Και απορούμε γιατί δε γίνεται αντιληπτό. Γιατί πράγματι, μόνο κινήσεις που θα αυξήσουν την κίνηση στο κέντρο, θα τονώσουν και την κίνηση στην αγορά. Και αυτό επεδίωξαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Από την άλλη, υπάρχει και η στάση του καθενός στην τέχνη. Η τέχνη του θεάτρου δρόμου , κερδίζει διαρκώς έδαφος. Καθένας που έχει επισκεφθεί Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα είναι μάρτυρες των δρόμων με σχήματα μουσικά, θεατρικά κ.α. που στόχο έχουν να διασκεδάσουν τους πολίτες και μάλιστα δωρεάν. Να σκεφθούμε ότι στη Λάρισα αργεί να έρθει μια τέτοια αντίληψη αγοράς; Ίσως.

Υπάρχει όμως και μια Τρίτη παράμετρος πολύ σημαντική . Μπορούμε να παραβλέψουμε όλα αυτά τα ζευγάρια παιδικά μάτια που χαρούμενα θαύμαζαν ένα ζογκλέρ, ή μαγεύτηκαν από ένα μάγο;; Και γιατί 2 το πολύ 3 άνθρωποι που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, να έχουν πιότερο δίκιο από τους πολλούς;

Γιατί “γκρινιάζουμε” μετά από μια τόσο επιτυχημένη διοργάνωση; Μα γιατί πίσω από τα χαμόγελα του κόσμου φώλιαζε η δική μας πικρία για τη μεταχείριση που μας επεφύλαξαν οι διπλανοί μας άνθρωποι. Γιατί ήρθαν στην ομάδα της artfools νέοι άνθρωποι με ενθουσιασμό, με μόνη ικανοποίηση την προσφορά και έφυγαν μάλλον προβληματισμένοι. Αλλά ο πολιτισμός νομίζουμε θα πάει μπροστά αν απομονώσουμε όσους στο βωμό του “κακώς εννοούμενου” προσωρινού συμφέροντος παραβλέπουν τα σημαντικά βήματα πολιτισμού που πρέπει να γίνουν σ΄αυτή την πόλη».

ΠΗΓΗ: Press-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...