Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Συνομιλίες μνημείων, 17+17 αρχαιολογικά θέματα», έκθεση φωτογραφίας στην Καρδίτσα

Έκθεση φωτογραφίας του επίτιμου διευθυντή της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη με τίτλο «Συνομιλίες μνημείων, 17+17 αρχαιολογικά θέματα» θα λειτουργήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.


Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη ΛΔ΄ ΕΠΚΑ, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μορφωτικό Τμήμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας και το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (κατεύθυνση λογοτεχνίας) του Παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.

«Στα ιστορικά, μνημειακά σύνολα», σύμφωνα με τον κ. Χατζηαγγελάκη, «διαβάζουμε τη διαχρονία των ιστορικών γεγονότων. Τα υλικά κατάλοιπα της μνήμης γίνονται μαρτυρίες, «σήματα», μνημεία. Παράλληλα, αυτά δεν παύουν να διακηρύσσουν ότι είναι αναφορές μιας κοινωνικής οργάνωσης που μεταλλάσσονται μέσα στη ροή του χρόνου. Πάντοτε όμως δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ένα τείχος, μια ακρόπολη την έκτισαν άνθρωποι, ένα ναό τον δημιούργησαν άνθρωποι, τους δρόμους μιας αρχαίας πόλης τους περπάτησαν άνθρωποι, τα γλυπτά μάρμαρα ενός δημόσιου κτιρίου, μιας στοάς τα σμίλεψαν άνθρωποι!».

«Οι άνθρωποι ζούμε ένα παρελθόν, που ταυτόχρονα είναι παρόν. Μας θυμίζει όμως κάθε στιγμή τη συνέχεια της κοινωνίας, η οποία στο διηνεκές μεταβάλλεται. Ένας αρχαιολογικός χώρος, προσθέτει, ένα ιστορικό σύνολο δεν είναι ένα ουδέτερο μνημειακό σύνολο, αλλά ένας σύνθετος κοινωνικός χώρος, όπου οι υλικές μαρτυρίες του παρελθόντος υπάρχουν για μας τους ανθρώπους», καταλήγει ο επίτιμος διευθυντής της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...