Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Αστυνομικοί συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία


Επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο

Δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας απόστρατος αστυνομικός, τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας δόκιμος αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της εξάρθρωσης από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην ανίχνευση, ανασκαφή, ανεύρεση και εμπορία αρχαίων αντικειμένων.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν χθες ευρείας κλίμακας, παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων απόστρατος Αξιωματικός της Αστυνομίας, τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί (δυο Αρχιφύλακες και ένας Αστυφύλακας), που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής), ένας Δόκιμος Αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων και πέντε ιδιώτες ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο. Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα  στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων καθώς και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πώς έφτασαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το μήνα Φεβρουάριο του 2012, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη συστηματική διενέργεια παράνομων αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών, καθώς και την περαιτέρω εμπορία των αρχαίων αντικειμένων.

Όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για την επίτευξη των στόχων τους, είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία (μηχανήματα ανίχνευσης), με τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες έρευνες για την εύρεση αρχαίων αντικειμένων, με διαφορετική σύνθεση ομάδας, κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, πραγματοποιούσαν έρευνες για ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ προέκυψε ότι για τον ίδιο σκοπό είχαν μεταβεί επανειλημμένα στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα Αττικής.

Επιπλέον, διαπραγματεύονταν ή/και προέβαιναν στην πώληση των αρχαίων αντικείμενων, τα οποία έβρισκαν κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών ή περιέρχονταν στην κατοχή τους με άλλο παράνομο τρόπο. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διαπραγματεύονταν την πώληση εικόνας – πίνακα της Παναγίας, που είχε στην κατοχή του, χρονολογίας του 1400 μ. X .

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στο νομό περί αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα:

ένα μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα με προσωπογραφία και παράσταση ανάγλυφη με λατινικούς αριθμούς και χαρακτήρες, όπου αναγράφεται εκτός των άλλων ευκρινώς η λέξη “ CAESAR ”
ένα αρχαίο μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα, χωρίς εμφανείς παραστάσεις ή χαρακτήρες
δυο τμήματα – κομμάτια, προφανώς του ιδίου μεταλλικού νομίσματος
πέντε κομμάτια προφανώς παλιών πήλινων αγγείων ή αμφορέων,
έντεκα κομμάτια παλιών αντικειμένων απροσδιορίστου είδους και
δύο πήλινα αντικείμενα πυραμοειδούς σχήματος,
Επιπλέον, στους ιδίους χώρους και σε όχημα ενός εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • ένα κομμάτι μάρμαρο, το οποίο φέρει ιδεογράμματα, προφανούς αραβικής γραφής και εξετάζεται αν εμπίπτει στο νόμο περί αρχαιοτήτων,
 • δέκα χρυσές λίρες κοπής διαφόρων χρονολογιών από το έτος 1907 έως το 1928,
 • μια λίρα Αγγλίας με ένδειξη χρονολογίας 1928,
 • ένα μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλου με σύστημα GPS ,
 • μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης – tazer ,
 • ένα μαύρο μεταλλικό κουτί (μπαταρία) με ασπρόμαυρο καλώδιο,
 • έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού – Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε φωτοαντίγραφα,
 • πλήθος εγγράφων με οδηγίες χρήσης μηχανημάτων ανίχνευσης και χαρτιά με χειρόγραφες σημειώσεις χρήσης ανιχνευτών μετάλλων,
 • ένα υποπολυβόλο MP -5, με πέντε γεμιστήρες, μία εκ των οποίων πλήρης φυσιγγίων με 30 φυσίγγια και ένα κουτί με 50 φυσίγγια των 9 mm ,
 • ένα αεροβόλο όπλο με διόπτρα χρώματος μαύρου που περιείχε 106 μεταλλικές οβίδες,
 • ένα  δίκαννο τυφέκιο, τμήμα τυφεκίου και μία κάνη από δίκαννο όπλο,
 • ένα  κουτί με 10 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
 • 25 σφαίρες διαμετρήματος 9 mm ,
 • τέσσερις κροτίδες,
 • επτά σπρέι εκτόξευσης πιπεριού,
 • ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
 • εργαλεία ανασκαφών (φτυάρι, αξίνα, γάντια εργασίας, κλπ),
 • αυτοσχέδια συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 17,4 gr και πλαστική συσκευασία με 15 δισκία μπλε χρώματος άγνωστης ιδιότητας.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση και οι κατασχεθείσες λίρες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...