Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σήμα κινδύνου για τα Δικαστήρια Βόλου

Σε μια κλωστή δείχνει να κρέμεται η λειτουργία του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Βόλου.
Μετά την κατάργηση περιφερειακών Ειρηνοδικείων στη Μαγνησία, τη λύση «ανάσα» για το κτιριακό που ακόμη να δοθεί, ήρθε να προστεθεί η βιαστική και με μεγάλη μυστικότητα μείωση των οργανικών θέσεων Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτης με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον καλεί να μεριμνήσει ώστε η Δικαιοσύνη στη Μαγνησία να ενεργεί ως μοχλός προστασίας του πολίτη.

Το Πρωτοδικείο Βόλου, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Θεσσαλίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, συνεχίζει να ασφυκτιά από ελλείψεις.

Ενώ οι οργανικές θέσεις των Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Βόλου θα έπρεπε να ήταν 25, χωρίς να ερωτηθεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, χωρίς να έχουν ελεγχθεί το μέγεθος των εκκρεμών πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, χωρίς καμία διαβούλευση και μάλιστα βιαστικά και με μεγάλη μυστικότητα, εκδόθηκε το ΠΔ 30/2013 που μειώνει τις θέσεις των Πρωτοδικών κατά δύο και τις θέσεις των Προέδρων Πρωτοδικών κατά μία, σε μια εποχή που το Πρωτοδικείο Βόλου ασφυκτιά και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό Δικαστών.

«Αφήσατε την Περιφέρεια των Δικαστηρίων της Μαγνησίας στη τύχη τους, γεγονός που καθιστά έτι δυσχερέστερη την πολυπόθητη ανάκαμψη της ταλαιπωρημένης στον τόπο μας Δικαιοσύνης», είναι το παράπονο που εκφράζει στον υπουργό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Είχε ήδη προηγηθεί, υπενθυμίζει ο Αν. Βολιώτης, η κατάργηση των τριών Ειρηνοδικείων της Μαγνησίας (Μηλεών, Αργαλαστής και Ζαγοράς) παρά τα όσα ο ίδιος και ο γραμματέας του Δ.Σ. Βόλου συζήτησαν στο υπουργείο.

Αποτέλεσμα της κατάργησης ήταν να δημιουργείται καθημερινά ένας μεγάλος «συνωστισμός» στο Πρωτοδικείο «και ειλικρινά η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο τέτοιο που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραστεί ανάγκη να ληφθούν πραγματικά ακραία μέτρα.

Ο Σύλλογός μας εγκαίρως είχε υποδείξει την διατήρηση ενός εκ των τριών ανωτέρω Ειρηνοδικείων, πλην όμως δεν εισακούστηκε», επισημαίνει ο κ. Βολιώτης.

Ταυτόχρονα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, για μια λύση «ανάσας» στο κτιριακό πρόβλημα, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί Δικαστές, Δικηγόρους και Δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά προ παντός τους πολίτες της Μαγνησίας, οι κατά καιρούς εκπρόσωποι της Θέμιδος Κατασκευαστικής μόνο σε υποσχέσεις αρκούνται, παρατηρεί ο κ. Βολιώτης και προσθέτει:

«Την ίδια στιγμή, το κτίριο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» που αγοράστηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού (360.000.000 δραχμές) για «βοηθητικό» Δικαστικό Μέγαρο, που απέχει μόλις 55 μέτρα από το υπάρχον, δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου, με αποτέλεσμα να δίνεται η –εσφαλμένη θέλω να πιστεύω- εικόνα στους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την απονομή της Δικαιοσύνης στη περιοχή μας.»

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων του Βόλου, αντί να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις για να αντιμετωπισθούν οι χιλιάδες εκκρεμότητες των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων, «βρεθήκαμε το πρωί της 15.3.2013 προ εκπλήξεως διαπιστώνοντας ότι μειώνονται οι θέσεις των Δικαστών σε ένα Πρωτοδικείο γεμάτο «ζωή».

Τέλος, μετά την προσπάθεια εκ μέρους μας και μετά την δική σας συμβολή για την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να λειτουργεί το Ειρηνοδικείο (που εξυπηρετεί την πεδινή Μαγνησία) με μία μόνο υπάλληλο. Επί της ουσίας, δηλαδή, το εν λόγω Ειρηνοδικείο υπολειτουργεί», περιγράφει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Πρόκειται για ζητήματα, τα οποία ο κ. Βολιώτης έθεσε προ ημερών υπόψη της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Β. Θάνου, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά το υπουργείο για την άθλια ακτινογραφία της Δικαιοσύνης στη Μαγνησία.

Τα επαναθέτει με την επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ο κ. Βολιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη καταξιώνεται όταν ενεργεί ως μοχλός προστασίας του πολίτη και όχι ως μοχλός δίωξης και ταλαιπωρίας του.

Ρεπορτάζ της Βάσως Σαμακοβλή στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...