Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κίνδυνος λουκέτου για το γηροκομείο Βόλου

Όπως και για όλες τις μονάδες χρονίων παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν οριστικά οι μονάδες χρόνιων παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Γηροκομείο Βόλου, με άμεσο αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο δεκάδες τρόφιμοι που σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.000 ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές περίθαλψής τους.

Σε πολλές μονάδες όπως στο Γηροκομείο Βόλου η προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται δύσκολα, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και λαμβάνουν μόνο έναντι.

Τα προβλήματα των μονάδων αυτών μεταξύ των οποίων και το Γηροκομείο Βόλου, επισημαίνει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Μονάδων Χρονίων Παθήσεων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «παρά τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τις μονάδες αυτές σε λειτουργία, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεων μας με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργασία του με ιδρύματα και μονάδες χρονίων παθήσεων, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Υγείας κωφεύει στις εκκλήσεις μας για διάλογο και εξεύρεσης λύσης».

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Χρόνιων Παθήσεων, που εισπράττει 34, 63 ευρώ την ημέρα για την περίθαλψη και σίτιση του κάθε ασθενούς το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί, μη έχοντας φροντίσει να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Το αποτέλεσμα είναι πως 2.000 ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη, ακόμη και χωρίς στέγη, καθώς οι πρόσφατες συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον ΕΟΠΥΥ, λήγουν και έτσι τα έξοδα δε μπορούν να καλυφθούν.

Όπως έγινε γνωστό ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε αίτημα στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να δημιουργηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να συμβληθεί με την Ένωση ενώ από την πλευρά της η Ένωση πίεζε με υπομνήματα το υπουργείο Υγείας, σκοντάφτοντας ωστόσο στην αδιαφορία και στην –επί της ουσίας- άρνηση.

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες» καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλά από τα ιδρύματα έχουν συσσωρευμένα χρέη προς το προσωπικό και τους προμηθευτές και βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση. Ο χρόνος πιέζει και δε διαφαίνεται ορατή λύση.

Αν διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, σε λίγους μήνες τα ιδρύματα θα κλείσουν, καθώς από μόνη της η στήριξη των τοπικών κοινωνιών δεν επαρκεί για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Η έλλειψη δε της ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου δεν επιτρέπει στην Ένωση να συμβληθεί με άλλον φορέα.

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...