Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: 600 ραντεβού ακυρώθηκαν μόνο την πρώτη μέρα της απεργίας

Το 100% άγγιξε η συμμετοχή στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα αλλά και τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις. Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε χθες Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη.


Αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συλλογικά όργανα των γιατρών απεργών, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η απεργιακή κινητοποίηση. Μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας τα ραντεβού που ακυρώθηκαν ήταν 600 περίπου ενώ μέχρι αύριο Τετάρτη δεν θα συνεδριάσουν οι επιτροπές γιατρών.


Μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» ο κ. Νίκος Σακκάς πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, κατήγγελλε τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη ως υπεύθυνο για την απόλυτη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο και γραφικό ενώ τόνισε ότι αυτή τη φορά οι γιατροί δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, διεκδικώντας την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και όχι την κατάργηση των υγειονομικών του δομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει προσωπικό ασφαλείας γεγονός που σημαίνει ότι τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται.

Στο ρυθμό των κινητοποιήσεων μπαίνουν όμως όλοι οι γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια σε ότι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των προέδρων ιατρικών συλλόγων της χώρας, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, διαπιστώνοντας ότι οι όποιες υποτιθέμενες διαβουλεύσεις ήταν προσχηματικές, και ότι ήταν προκαθορισμένο να υιοθετηθεί η πρόταση της TASK FORCE για την υγεία, κατά την οποία από 6 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μείνει αποκελιστικά αγοραστής υγειονομικών υπηρεσιών και όχι πάροχος. Σε ότι αφορά στους γιατρούς στην ουσία θα απολυθούν, κάποιοι θα ενσωματωθούν στην πρωτοβάθμια υγεία που θα προκύψει μετά την συγχώνευση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας, οι περισσότεροι ωστόσο θα έχουν υποτίθεται την πριμοδότηση να απασχοληθούν στη δευτεροβάθμια υγεία. Αδύνατο ωστόσο θα είναι να βρεθούν θέσεις, δεδομένου ότι το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ όντας γιατροί κάποιας ηλικίας, θα μπορούν να καταλάβουν μόνο διευθυντικές θέσεις, οι οποίες είναι πλήρεις στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν συζητηθεί και ξεκαθαρίσει μισθολογικές και εργασιακές σχέσεις.

«Το πρόβλημα όμως δεν είναι κλαδικό. Η δημόσια υγεία διαλύεται και θα πρέπει να καταβάλλουμε αγώνες για να ανατραπεί αυτό», τόνισε ο πρόεδρος, ο οποίος και καλεί το ΔΣ σε συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη. Και θα ακολουθήσει γενική Συνέλευση ώστε να καθοριστούν οι τρόποι αντίδρασης.

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
http://www.e-erevna.gr/portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...